Pater Ivan Marko Rupnik. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Pater Ivan Marko Rupnik. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

"Moja glavna skrb gre vsem tistim, ki so trpeli, in kličem vse, ki želijo narediti novo prijavo ali želijo razpravljati o že podanih prijavah, naj stopijo z mano v stik," je sporočil Johan Verschueren in dodal, da sprejemajo prijave v angleškem, francoskem, italijanskem, španskem, nizozemskem in nemškem jeziku.

Poziv so izdali, potem ko je italijanski časopis Domani v nedeljo objavil izpoved nekdanje nune, ki se je pritožila leta 2021. Opisala je več let spolnih zlorab in duhovnih manipulacij Ivana Marka Rupnika, ki ga je skušala večkrat prijaviti, vendar naj bi ga nadrejeni ščitili in ji to preprečili.

"Njegova spolna obsedenost ni bila improvizirana, ampak globoko povezana z njegovim konceptom umetnosti in njegovim teološkim razmišljanjem. Oče Marko je začel počasi in sladko polniti moj psihološki in duhovni svet, izkoriščal je mojo ranljivost in zlorabljal moje razmerje z Bogom, da bi me potisnil v spolno doživetje z njim," je za Domani povedala neimenovana nekdanja slovenska redovnica.

Najprej ga je prijavila leta 1994 v Sloveniji, vendar so jo preslišali, je dejala. Vmes je podobno škodoval drugim nunam, pri čemer naj bi uporabljal pornografijo, poniževanje in več partnerjev v podobi svete trojice, je dodala.

Vatikan je Rupnika pred leti začasno izobčil, a ga je hitro sprejel nazaj

Vatikan je priznanega sakralnega umetnika Rupnika leta 2019 začasno ekskomuniciral, ker je storil enega hujših zločinov v Katoliški cerkvi, ko je žensko, ki je imela z njim spolne odnose, sam odvezal greha, je novinarjem v Rimu pred dnevi potrdil predstojnik svetovnega jezuitskega reda Arturo Sosa. Ukrep so le mesec dni pozneje odpravili, ker je Rupnik greh priznal in se zanj pokesal.

Leta 2021 pa se je Vatikan odločil za umik druge tožbe proti njemu zaradi domnevne zlorabe devetih žensk pod njegovo duhovno oskrbo. To naj bi bilo devet redovnic, s katerimi naj bi imel danes 68-letni Rupnik spolne odnose v 90. letih prejšnjega stoletja v Ljubljani.

Vatikanski dikasterij za doktrino vere oz. nekdanja kongregacija za doktrino vere je leta 2021 odločila, da so zadeve zastarele, ker je od dejanj minilo več kot 30 let, čeprav je ta isti dikasterij oz. kongregacija Rupnika pred tem že ekskomunicirala in ga nato sprejela nazaj.

Rupnik naj bi bil naveden za vodenje duhovnih vaj februarja

Vatikan je v podobnih primerih občasno že "pozabil" na zastaralni rok, ko je ukrepal proti duhovnikom, obtoženim spolnih zlorab. Pri Rupniku pa tega ni storil, pri čemer AP omenja, da dikasterij vodi jezuit, jezuit je tudi tožilec za spolne prekrške in jezuit je njegov namestnik, ki je bil z Rupnikom celo v jezuitski skupnosti v Rimu.

Sosa je dejal, da so Rupniku prepovedali spovedovanje, duhovno vodenje in duhovne vaje. Agencija AP pa poroča, da je Rupnik naveden za duhovne vaje od 13. do 17. februarja v svetišču Loreto Marian na italijanski jadranski obali.