Jure Janković naj bi novinarju grozil s smrtjo. Foto: MMC RTV SLO
Jure Janković naj bi novinarju grozil s smrtjo. Foto: MMC RTV SLO

Nihče od nas si ne izbira, kako naj bi bili starši ali pa otroci vzgojeni. Lahko je kdo 'falil' v vzgoji.

Zoran Janković
Zoran Janković
Janković zatrjuje, da je pisanje Financ o njegovih poslih konstrukt. Foto: MMC RTV SLO
Travnik
Elikan je pisal o domnevno spornih županovih poslih z zemljišči. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Janković o sinovih grožnjah novinarju Financ

Županov sin je sporočil, da obžaluje, da se je novinarju pustil izzvati, obenem pa dodaja, da mu je "po mnogih izmišljenih zgodbah na njegov račun v preteklih mesecih prekipelo".

Kot še pojasnjuje Jure Janković, ga je novinar Financ na povolilni zabavi ljubljanskega župana prvič ogovoril že malo po 19. uri. "Sledil mi je in me vztrajno spraševal o zasebnih poslih, bil je ciničen. Na izzivanje nisem reagiral, ampak sem se novinarju umaknil. Čez nekaj časa, po 23. uri, me je isti novinar ponovno poiskal in takrat sem besede izrekel, ne svojemu prijatelju, kot trdi novinar, ampak DJ-ju, ki je na srečanju skrbel za glasbo in je po naključju stal v neposredni bližini," je v sporočilu za javnost zapisal Jure Janković.

Dodaja, da ni bilo prav, da je izrekel besede, na katere se javno sklicuje novinar Jaka Elikan. "Opravičujem se, da sem novinarja s svojo izjavo očitno prizadel in prestrašil, izrecno pa izjavljam, da z izrečeno grožnjo nisem mislil resno," je zapisal.

Na opravičilo se je na spletni strani Financ odzval novinar Jaka Elikan: "Zdi se mi plemenito, da je Jure Janković zmogel opravičilo. Ne morem pa se strinjati z navedbami o provokacijah in o izmišljenih zgodbah. Vedno sem deloval v skladu z novinarskimi standardi in kodeksom Časnika Finance. Zato opravičila ne morem v celoti sprejeti. Tako izjave župana Zorana Jankovića kot Jureta Jankovića pa kažejo, da očitno ne razumeta demokracije in vloge novinarjev v demokratični družbi. Naloga novinarjev je, da gledajo oblastnikom in z njimi povezanim osebam pod prste."

Zoran Janković: Vsako nasilje obsojam
Ljubljanski župan Zoran Janković pa je pred tem povedal, da obsoja vsakršno nasilje, tudi verbalno. Župan sicer pravi, da vsebine pogovora med svojim mlajšim sinom in novinarjem Financ Jako Elikanom, navedenim v medijih, ni slišal, a če so bile izrečene grožnje, je to narobe.


A kljub temu se sprašuje, s kakšnimi nameni se je novinar pravzaprav nepovabljen udeležil zabave, namenjene njegovim podpornikom in somišljenikom, saj "že več mesecev aktivno sodeluje pri gradnji izmišljenega konstrukta o domnevno spornem delovanju mojih sinov in mene". Kot še pravi Janković, je novinar njegovega sina, ki ni javna oseba, nenehno spraševal o njegovih zasebnih zadevah. Koliko je šlo za provokacijo, sam sicer ne ve."Iz osebnih izkušenj, ki jih z novinarjem imam, pa trdim, da je njegov ton in slog, vsaj v odnosu do mene, skoraj brez izjeme provokativen, pogosto tudi nekorekten," je še zapisal.

Janković se sicer strinja, da zadevo v najkrajšem času preučijo pristojne institucije in da, če bodo tako presodile, odločijo tudi o morebitnih sankcijah.

Repovž: Uporabljeni glagoli celo zunaj dopustne gostilniške razprave
Grega Repovž
, ki ima grožnje Jureta Jankovića novinarju Financ za nesprejemljive, pa je za MMC dejal, da čeprav so novinarska vprašanja za marsikoga moteča, je del javnega prostora vedenje po bontonu.

"Kdor vstopi v javni prostor, se mora zavedati, da v tem prostoru novinarji nastopajo z novinarskimi vprašanji. Novinarji izpostavljajo probleme, ki se pojavijo, in v takih primerih je marsikdo razburjen, a odziv, kjer so uporabljeni glagoli, ki so zunaj tudi vsake dopustne gostilniške razprave, so nesprejemljivi," je za MMC še dejal predsednik Društva novinarjev Slovenije. Že včeraj je napad obsodil tudi Igor Kršinar, predsednik upravnega sveta Združenja novinarjev in publicistov.

Na policiji potrdili prejem naznanila
Na Policijski upravi Ljubljana zaradi varstva osebnih podatkov podrobnejših informacij sicer ne dajejo, so pa potrdili, da so v zvezi z izrekanjem grožnje s smrtjo v ponedeljek prejeli naznanilo o sumu kaznivega dejanja. Policisti naznanilo preverjajo in zbirajo obvestila.

Znano je, da je novinar Financ Jaka Elikan zaradi groženj s smrtjo vložil kazensko ovadbo zoper sina ljubljanskega župana Jureta Jankovića. Ta naj bi namreč v nedeljo zvečer med slavjem ob zmagi župana na Mestem trgu moškemu ob sebi dejal, naj ubije Elikana.

Elikan kritičen do Jankovića
Elikan je sicer pisec številnih do župana Zorana Jankovića kritičnih člankov, kjer med drugim obravnava njegovo domnevno vpletenost v posle z zemljišči, ki se jim z novim ljubljanskim prostorskim načrtom spremenila namembnost. Ko je bil ljubljanski župan zaslišan pred pristojno parlamentarno komisijo, je obtožbe zanikal, napovedal pa je tudi ukrepe proti Financam.

Nihče od nas si ne izbira, kako naj bi bili starši ali pa otroci vzgojeni. Lahko je kdo 'falil' v vzgoji.

Zoran Janković
Zoran Janković o sinovih grožnjah novinarju Financ