Najdišče bombe je zavarovano. Foto: Ana Bučar/RTV Slovenija
Najdišče bombe je zavarovano. Foto: Ana Bučar/RTV Slovenija

Bomba v trenutnem stanju po navedbah predstavnikov civilne zaščite za STA ni nevarna, zato ni razlogov za preplah. "Takoj ko smo bili obveščeni o najdbi, smo aktivirali vse ustrezne službe. Strokovnjaki državne enote za neeksplodirana ubojna sredstva so že na terenu in izdelujejo podrobnejšo identifikacijo najdenega neeksplodiranega ubojnega sredstva," je povedala vodja mariborske izpostave uprave za zaščito in reševanje Ivanka Grilanc. Po njenih besedah gre za 250 kilogramov težko letalsko bombo z dvema mehanskima vžigalnikoma.

Vodja občinske službe za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje Matej Zupanič pa je pojasnil, da preučujejo več scenarijev glede načina odstranitve bombe. Vse pristojne službe bodo v ponedeljek zbrali na skupnem sestanku in dorekli nadaljnje korake.
Kot trenutno kaže, bodo bombo onesposobili na mestu najdbe, zato bo najverjetneje treba izprazniti okolico. Za zdaj še ni znano v kakšnem obsegu. "Strokovnjaki bodo dorekli možnosti, upoštevaje vse varnostne ukrepe, da bo to izvedeno varno kot že v primerih v preteklosti," je dejala Grilančeva.

Na vprašanje, ali se lahko pričakuje podobna akcija, kot je bila ob najdbi bombe poleti 2017 na Vurberku, je odgovorila: "Verjetno."

V bližini Europark in UKC Maribor

V bližini sta največje mariborsko nakupovalno središče in Univerzitetni klinični center Maribor, ki danes delujeta nemoteno. Ali ju bo v času onesposobitve bombe treba izprazniti, še ni znano, vsekakor pa se to ne bo zgodilo pred ponedeljkovim sestankom.
Civilna zaščita poziva javnost, naj se ljudje ne približujejo najdbi. "Do ponedeljka, ko bodo sprejete natančnejše odločitve, bo območje varovano. Naprošamo vse radovedneže, naj se ne zadržujejo tukaj in prihajajo fotografirat," je povedala Grilančeva. Dokler se bombe ne bo dotikalo ali premikalo, ni nevarna. "Trenutno je situacija varna. Ubojno sredstvo je na varnem mestu," je zatrdil Zupanič.

Na gradbišču, kjer so našli bombo, gradi zasebni investitor trgovski center, nahaja pa se v neposredni bližini nekdanjih zaporov. Zapori so bili tam že v času Avstro-Ogrske. Na območju so po neuradnih navedbah v preteklosti že našli nekaj bomb, a so postopek onesposobitve izpeljali na drugi lokaciji.

V Mariboru našli bombo iz 2. svet. vojne
V Mariboru našli letalsko bombo