Bomba ima kemični vžigalnik, strokovnjaki pa ne vedo, kakšne sestave je. Foto: Specialna enota Policije
Bomba ima kemični vžigalnik, strokovnjaki pa ne vedo, kakšne sestave je. Foto: Specialna enota Policije
Vurberk
Zaradi nepooblaščenega premika bo odstranjevanje bombe oteženo. Foto: MMC RTV SLO
false
Družino najditelja so evakuirali. Hermetično zaprto območje je v oddaljenosti 300 metrov od nahajališča bombe. Onemogočen je dostop do gradu in tamkajšnje cerkve, vse dostope stalno nadzirajo policisti in gasilci. Foto: Danijel Poslek, Radio Slovenija
Bomba
V svetu so že bili primeri, ko je tovrstna bomba poškodovala tudi strokovnjake. Foto: Specialna enota Policije

Zadevo preiskuje tudi policija. Po besedah pomočnika komandirja Policijske postaje Maribor I. Simona Belšaka zbirajo obvestila v povezavi s sumom kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Če se bo ta izkazal za utemeljenega, najditelju bombe grozi do pet let zapora.

Najditelj je 250 kilogramov težko ameriško letalsko bombo iz druge svetovne vojne našel na vzpetini, kakšnih 50 metrov pred obzidjem gradu. Izsledil jo je z detektorjem kovin, medtem ko so se z otroki igrali iskanje skritega zaklada. Nato jo je izkopal in s svojim tovornjakom z dvigalom prepeljal na dvorišče svoje hiše, ki je pod gradom v bližini cerkve, in šele zatem obvestil policijo.

"Glede na vrsto bombe je imel gospod zelo veliko srečo. To bi se lahko slabo končalo," je povedal predstavnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Igor Boh.

Vsak tresljaj lahko povzroči eksplozijo
Zaradi predhodnega nepooblaščenega premika bombe je nadaljnji premik praktično nemogoč, pristojni so že evakuirali eno družino, je poročal novinar Radia Slovenija Danijel Poslek. V enem izmed najzahtevnejših postopkov v slovenski zgodovini bo treba za kratek čas umakniti na varno vse prebivalce v kilometrskem krogu, je pojasnil Boh in opozoril, da lahko vsak tresljaj povzroči eksplozijo.

"Ker je bila bomba prepeljana z mesta, kamor je bila v času bombardiranja odvržena, in je bilo nato z njo postopano na način, kot se s takšnimi sredstvi ne dela, je v njej lahko prišlo do sprememb, ki imajo lahko za posledico tudi nekontrolirano eksplozijo," je poudaril.

Dodatno zadevo otežuje dejstvo, da gre za prvi primer najdbe takšne vrste bombe v Sloveniji. Ima namreč kemični vžigalni mehanizem in v podobnih primerih, ki so jim bili priča v tujini, so se že zgodile nesreče oziroma so se poškodovali strokovnjaki, ki so delali pri takih primerih.

Evakuacija 400 ljudi
Ko bodo strokovnjaki začeli postopek dezaktivacije, predvidoma na začetku prihodnjega tedna, bodo izpraznili območje v oddaljenosti enega kilometra okoli spornega predmeta, kar po besedah poveljnika civilne zaščite Občine Duplek Bojana Turčina pomeni evakuacijo okoli 400 ljudi. Če bo šlo vse po načrtih, bo postopek trajal nekaj ur. Ko se bo akcija začela, bodo obvestili javnost.

Do takrat vsi poudarjajo, da ni razlogov za preplah. "Ta bomba zdaj miruje. Če se ne bo posegalo vanjo, ni nevarna. Glavna nevarnost bo, ko bomo pristopili k sredstvu in začeli delati na njem," je še pojasnil Boh.

Bombo pripeljal na dvorišče
Evakuacija na Vurberku zaradi 250-kilogramske bombe
Bombo pripeljal na dvorišče
Evakuacija na Vurberku zaradi 250-kilogramske bombe