Policija spremlja rekonstrukcijo umora Zorice Škrbić, 14. 9. 2017. Foto: BoBo
Policija spremlja rekonstrukcijo umora Zorice Škrbić, 14. 9. 2017. Foto: BoBo
Rop trezorjev SKB banke
Zadeva je posredno povezana še z razvpitim ropom sefov SKB-ja iz prejšnjega desetletja. Foto: MMC RTV SLO


S pričanjem treh policistov se je sklenil dokazni postopek v sojenju Milanu Trivkoviću, ki mu specializirano državno tožilstvo očita sodelovanje v ugrabitvi Zorice Škrbič junija 2014. Policisti so opisali dogajanje ob prijetju Trivkovića, ki naj bi pred začetkom ponovljenega sojenja skušal pobegniti, obramba pa je trdila, da se je predal.
Trivkovića so 9. junija lani v bližini mejnega prehoda Obrežje prijeli policisti Policijske uprave Novo mesto med izvajanjem rednega poostrenega nadzora meje. Za Trivkovićem je bila razpisana tiralica, ker je izginil po tistem, ko je višje sodišče razveljavilo oprostilno sodbo za očitke, da je sodeloval v hudodelski združbi, ki je junija 2014 ugrabila in do smrti mučila Zorico Škrbić.

Opis dogajanja
Policistka PU Novo mesto je pojasnila, da sta z vodjo izmene videla, kako je iz smeri Slovenske vasi prišel človek, stekel v kemično stranišče za cesto ravno, ko se je mimo pripeljalo drugo policijsko vozilo, in se nekaj trenutkov kasneje vrnil iz njega. Kot je opisala policistka, sta s kolegom pristopila k njemu in ga identificirala, preverjanje v evidencah pa je pokazalo, da gre za Trivkovića, za katerim je bila razpisana tiralica. Takrat jima je Trivković tudi dejal, da ne bo dal več nobene izjave.

Obvestilo o prijetju ene osebe sta po radijski zvezi slišala tudi policista Robert Gorenc in Dejan Trpinc, ki sta na istem območju izvajala nadzor meje. Med redno kontrolo prometa sta ustavila vozilo, ki ga je vozil Oliver Mačkić, znanec policije, ki je na na prvem sojenju pričal v Trivkovićevo korist. V prtljažniku vozila je bilo po oceni obeh policistov ogromno prtljage, za katero je voznik sicer zatrdil, da je njegova, in večje število steklenic z vodo.

Enako steklenico, ki sta si jo zaradi neobičajne oblike zapomnila, sta policista kasneje našla pri tretjem moškem, ki so ga dobili, ko je nezakonito prestopil mejo.

Temu so takrat le napisali plačilni nalog zaradi nezakonitega prestopa meje in ga izpustili, tudi Mačkić je lahko nadaljeval svojo pot. Po prijetju Trivkovića pa so se pojavila namigovanja, da je Mačkić tiste noči želel pomagati Trivkoviću pobegniti iz države oziroma naj bi mu želel do meje dostaviti osebne stvari.

Uradni zaznamek dva meseca kasneje
Velik del današnje obravnave se je vrtel okoli vprašanja, zakaj so policisti uradni zaznamek o prijetju Trivkovića ter o nadzoru prometa, med katerim so skoraj istočasno ustavili Mačkića, sestavili šele dobra dva meseca kasneje. Policisti so sodnici in Trivkovićevi zagovornici Tei Mlinar Kovačič sicer pojasnjevali, da jim tega nihče ni naročil, ampak da so to storili, ker se jim je zadeva zdela zanimiva.

Ob vztrajanju odvetnice Mlinar Kovačičeve je tožilka Mateja Gončin pojasnila, da je kot tožilka, ki je vodila primer, od policijske uprave zahtevala in pridobila uradne zaznamke ter jih vložila v spis. Kot je pojasnila, je to storila zaradi navedb obrambe po prijetju Trivkovića, da se je ta nameraval predati in da ni bežal. Pojasnila je, da je policija interna poročila o dogajanju že imela, na njeno zahtevo pa so ji posredovali še uradne zaznamke.

Sodnica Barbara Črešnar Debeljak je sklenila dokazni postopek in napovedala, da bodo prihodnji četrtek na vrsti zaključne besede.

Zorica Škrbić je bila dolgoletna partnerica Dejana Vidmarja, ki prestaja dolgoletno zaporno kazen za rop sefov SKB-ja. Združba je od Škrbićeve hotela izvedeti, kje je okoli 20 milijonov evrov iz ropa banke, ki jih niso nikoli našli. Trivković je še zadnji "procesiranec" od znanih domnevnih sostorilcev.