Dušanu Petrovčiču, ki je avgusta med nadzorom prometa v Litiji ustrelil policista, morda sploh ne bo treba iti v zapor. Foto: BoBo
Dušanu Petrovčiču, ki je avgusta med nadzorom prometa v Litiji ustrelil policista, morda sploh ne bo treba iti v zapor. Foto: BoBo
Kaj bo z morilcem policista Kukoviča?

Dušan Petrovčič, ki je avgusta med nadzorom prometa v Litiji ustrelil policista, še vedno ni stopil pred sodnika. Vprašanje je, ali sploh bo. Petrovčiča, ki je že dva meseca na psihaitričnem zdravljenju, je že pregledal izvedenec, tožilstvo pa terja dopolnitev mnenja.

"Kot vsi drugi na tem oddelku, je redno, temeljito, strokovno in varnostno spremljan. Tako, da so vsi ukrepi prilagojeni aktualnemui položaju z njim in z drugimi na oddelku," je na vprašanje, v kakšnem stanju je Petrovčič, odgovoril v. d. generalnega direktorja Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj.

Od mnenja izvedenca bo odvisno, ali bo šel za 30 let za zapahe ali pa bo zaradi neprištevnosti v usodnem trenutku ostal na obveznem psihiatričnem zdravljenju, ki sicer traja največ 5 let.

"Skupaj so nastanjeni aktivni obsojenci s to simptomatiko in tisti, ki imajo le izrečen ukrep obveznega zdravljenja, tako da v primeru izreka ukrepa, bo glede na sedanje možnosti, stanje nespremenjeno," je še dodal Podržaj.

V sindikatu državnih organov pa menijo, da Petrovčič sploh ne spada na psihiatrijo, temveč v zapor. "Glede na bližino ljubljanske psihiatrije, ljubljanskega kliničnega centra, bi ga lahko tudi na primeren način oskrbeli v zaporu samem," poudarja predsednik sindikata Frančišek Verk.

Petrovčiča, ki si sobo deli z drugimi pacienti, noč in dan še vedno budno spremljajo pravosodni policisti.

"To pomeni še več dela, še večje obremenitve, dodatno nadurno delo. Če se hoče taka izmena vzdrževati, je to 10-12 pravosodnih policistov, dežurstvo je 12-urno," pravi Verk, ki tudi opozarja, da v razmerah, ko vlada varčuje tudi v zaporih, kjer že tako primanjkuje vsaj 50 pravosodnih policistov, zdaj ostajajo še brez najmanj dveh dnevno.

Nina Mrzlikar, TV Slovenija

Kaj bo z morilcem policista Kukoviča?