"Kamenikovo priznanje ni zgolj posledica strahu pred hrvaškim pravosodjem, temveč realna odločitev v trenutnem položaju," piše reški časopis in dodaja, da so očitno na prvem sojenju potrdili vsa glavna dejstva, na katera vrhovno sodišče ni imelo pripomb. Foto: MMC RTV SLO

Ponovno sojenje slovenskemu državljanu Kameniku in njegovi mednarodni skupini preprodajalcev se je na Reki začelo 11. januarja, potem ko so bili člani skupine septembra 2009 nepravnomočno obsojeni na skupno 60 let zapora. Nato je hrvaško vrhovno sodišče sodbo zaradi nezakonitih dokazov razveljavilo.

Krivdo sta priznala tudi Kamenikova sodelovca
Na vnovičnem sojenju sta odgovornost za kaznivo dejanje preprodaje mamil priznala tudi bolgarski državljan Ivaylo Aleksandrov in Marijan Surjan. Kot poroča Novi list, je bil Aleksandrov pomemben sodelavec 37-letnega Kamenika v organizaciji tihotapcev mamil, medtem ko je bil Surjan vodja verige preprodajalcev mamil na Reki. Tudi večina drugih enajstih članov skupine je priznala kazniva dejanja, ki jih bremeni tožilstvo.

Na prejšnjem sojenju je odgovornost zanikal
Kamenik je na prvem sojenju zavračal odgovornost in je bil obsojen na osem let zapora, razsodbo so razveljavili zaradi spornega posnetka enega izmed telefonskih pogovorov članov skupine. Sporne so bile Surjanove izjave, ki so jih preiskovalci posneli, medtem ko je čakal na vzpostavitev telefonske povezave s Kamenikom. Ko je čakal na telefonski pogovor, je Surjan eni od oseb v prostoru, v katerem je bil, govoril o mamilih in zaslužkih, kar so preiskovalci posneli, tožilci pa predstavili kot dokaz.

Vrhovno sodišče je presodilo, da to ne more biti dokaz v postopku, saj je bilo tajno snemanje dovoljeno le za pogovor po telefonu na določenih telefonskih številkah. Poleg tega preiskovalci niso imeli dovoljenja za snemanje v prostorih, v katerih je bil Surjan, ko je govoril o mamilih in zaslužkih.

Organizirali so mrežo preprodaje mamil
Tožilstvo sicer Kamenika bremeni, da sta s Surjanom in še 12 osebami organizirala mrežo preprodajalcev mamil. Kamenik je nabavil mamila in organiziral prevoz do Reke, tam je Aleksandrov pakiral mamila v zavoje in jih izročil uličnim preprodajalcem, ki jih je organiziral Surjan.