Kamenik bo moral znova sesti pred sodnike. Foto: MMC RTV SLO
Kamenik bo moral znova sesti pred sodnike. Foto: MMC RTV SLO

Novo sojenje bo potekalo v skrajšani obliki, saj ni potrebe, da bi ga ponavljali v celoti - glede na to, da prvostopenjska odločitev sodišča v zvezi ni vprašljiva, ko gre za dejstva. Reška namestnica direktorja hrvaškega protikorupcijskega urada Sajonara Čulina je v ponedeljek tudi prebrala spremenjeno obtožnico, v kateri pa so temeljne zadeve o povezanosti članov skupine ostale enake.
Čulina je tudi predlagala odvzem približno 135.000 evrov, ki so jih člani skupine zaslužili s prodajo mamil na reškem območju in jih je sodišče zaplenilo. Nekaj manj kot polovico omenjenega zneska ali približno 54.000 evrov naj bi vzeli Kristijanu Kameniku, okrog 40.000 evrov pa Marijanu Surjanu.
Sporni prisluhi
Hrvaško vrhovno sodišče je namreč lani pojasnilo, da je razveljavilo prvostopenjsko odločitev sodišča zaradi spornega posnetka enega izmed telefonskih pogovorov članov skupine. Sporne so izjave člana skupine Marijana Surjana z Reke, ki so jih preiskovalci posneli, medtem ko je čakal na vzpostavitev telefonske povezave s Kamenikom. Ko je čakal na telefonski pogovor, je Surjan eni izmed oseb v prostoru, v katerem je bil, govoril o mamilih in zaslužkih, kar so preiskovalci posneli, tožilci pa predstavili kot dokaz.
Vrhovno sodišče je menilo, da to ne more biti dokaz v postopku, saj ni bilo del pogovora s telefonskimi številkami, za katere je bilo dovoljeno tajno snemanje. Poleg tega preiskovalci niso imeli dovoljenja za snemanje v prostorih, v katerih je bil Surjan, ko je govoril o mamilih in zaslužkih.
Sporni telefonski pogovor sicer ni bil ključen za obsodbo, kljub temu pa je vrhovno sodišče odločilo, da bodo morali postopek na sodišču ponoviti.

Osem let za "slovenskega Arkana"
"Slovenski Arkan", kakor so mediji poimenovali 37-letnega Kamenika, je bil septembra 2009 obsojen na osem let zapora. Kamenika, za katerega je reško sodišče po prestani kazni odredilo dosmrtni izgon iz Hrvaške, so s pokojnim srbskim kriminalcem Željkom Ražnatovićem Arkanom primerjali zaradi podobnih kriminalnih življenjepisov.
Drugi člani skupine so bili obsojeni na od štiri do osem let zapora, ki so si jih prislužili s prodajo mamil. Med obtoženimi je bilo devet oseb iz Slovenije, Hrvaške, BiH-a in Bolgarije, še dva moška pa sta bila ločeno obsojena na tri leta zapora, ker sodišče ni potrdilo, da sta bila člana Kamenikove skupine.