Franc Kangler je predmet številnih preiskav. Foto: BoBo
Franc Kangler je predmet številnih preiskav. Foto: BoBo

Policija je Kanglerju in Vindiš Furmanovi, direktorici Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor, očitala, da sta med ustanavljanjem družbe za bivanjsko oskrbo starejših storila kaznivo dejanje, piše Večer.

Da se postopek ustavi, je po preučitvi pritožb njunih zagovornikov zoper sklep preiskovalne sodnice, s katerim je ta znova pritrdila zahtevi tožilstva za uvedbo preiskave, odločil zunajrazpravni senat Okrožnega sodišča v Mariboru, pritožba na sklep pa ni mogoča.

Sodnica potrdila preiskavo, senat jo je zavrnil
Senat je po besedah Kanglerjevega zagovornika ugotovil, da ni res, da občina Maribor ne bi mogla sodelovati pri ustanavljanju takih domov, kot je trdilo tožilstvo. Prav tako po mnenju senata ne gre za neodplačno razpolaganje z občinskim premoženjem, saj je občina ob tem pridobila poslovni delež. Ostaja pa Dom pod gorco še vedno predmet reševanja na Komisiji za preprečevanje korupcije.

Na majavih nogah naj bi bili tudi tožilski argumenti o županovem domnevnem kaznivem početju v primeru afere Toplarna, saj je zahteva za preiskavo zavrnjena, čeprav ne dokončno. Mariborsko tožilstvo se je namreč zoper ta sklep imelo možnost pritožiti, kar pomeni, da bo zadnjo besedo o tem, ali preiskava bo, reklo višje sodišče.