Mariborski župan Franc Kangler je osumljen zlorabe položaja in uradnih pravic. Foto: MMC RTV SLO
Mariborski župan Franc Kangler je osumljen zlorabe položaja in uradnih pravic. Foto: MMC RTV SLO

Župan Franc Kangler je osumljen zlorabe položaja in uradnih pravic, ker naj Mestna občina Maribor ne bi uveljavljala predkupne pravice za zemljišča na območju bodoče toplarne, ampak jih je pozneje zamenjala za svoja zemljišča in v tem poslu izgubila za okrog šest milijonov evrov.

Direktorju mariborskega javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči Mojmirju Grmku pa je tožilstvo naprtilo, da je županu pomagal pri kaznivem dejanju, piše Večer.

Pritožba zoper sklep že napovedana
Pritožbo zoper sklep o uvedbi preiskave sta napovedala odvetnika obeh obdolženih, tako Franci Matoz kot Rok Gerlovič, saj naj njuni stranki očitanih dejanj ne bi storila.

Gerlovič ob tem dodaja, da "trditev, da zemljišča pod Pohorjem in pri Europarku niso bila v načrtu prodaje, kot se to očita mojemu klientu, ni točna," okrog menjave zemljišč pa pojasnjuje, da se očitek ne nanaša več na neizkoriščeno predkupno pravico, ampak na to, da občina ni vložila ničnostne tožbe glede sklenitve pogodbe med podjetji Oil Metar ter MTB in MIK. "Občina s tem ne bi dosegla nič, saj ji tudi v primeru uspeha nihče ne jamči, da bi lahko zemljišča za toplarno sploh odkupila, zlasti pa ne ceneje," še dodaja odvetnik.