Mariborski župan Franc Kangler je osumljen zlorabe položaja in uradnih pravic. Foto: BoBo
Mariborski župan Franc Kangler je osumljen zlorabe položaja in uradnih pravic. Foto: BoBo
Kanglerja morda ne bodo preiskovali

Senat se je tako odločil po pritožbi odvetnika Franca Matoza, ki je že napovedal ovadbo zoper tožilca. Neuradno pa naj bi senat razveljavil tudi sklep preiskovalne sodnice o preiskavi zoper direktorja javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišč Mojmira Grmeka.

Je bila občina oškodovana za več milijonov?
Kot je znano, so mariborski kriminalisti decembra zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic, pomoči pri tem kaznivem dejanju ter treh kaznivih dejanj nevestnega dela v službi pristojnemu državnemu tožilstvu zoper Kanglerja podali kazensko ovadbo.

Primer iz leta 2008 je po takratnem razkritju v medijih obravnavala tudi protikorupcijska komisija, ki je ravnanje označila za koruptivno. Gre za domnevno sporno menjavo zemljišč, ki jih je mariborski mestni svet pred tem na Kanglerjev predlog določil za gradnjo toplarne, mestna občina pa naj bi bila s tem oškodovana za več milijonov evrov.

"Ni bilo opredeljeno s čim naj bi storil kaznivo dejanje"
Matoz je pojasnil, da je senat v svoji obrazložitvi zapisal, da očitki zoper Kanglerja ne zdržijo resne presoje. V samem sklepu o uvedbi preiskave in zahtevi tožilstva sploh ni bilo opredeljeno, s čim naj bi storil kaznivo dejanje, kako naj bi zlorabil uradni položaj, od kod naj bi izhajala njegova dolžnost, da izpodbija sklenjene pogodbe, ter kaj bi se zgodilo, če bi ničnost pogodb uveljavil, še manj pa to, da bi bila občini Maribor povzročena kakršna koli škoda, je dejal.

"Tožilstvo in sodnica, ki je preiskavo uvedla, zmotno navajata, da naj bi župan v tej zadevi odločil, da se ne vloži tožbe za ničnost pogodb. Nadzorni organi, ki so dolžni ugotavljati ničnost, tega niso storili. Še več, prav tožilstvo je tisto, ki ima glede na zakonodajo dolžnost in pravico, da tudi v civilnih postopkih vlaga ustrezne predloge, pa tega v tem primeru ni storilo," je zatrdil Matoz.

Matoz bo kazensko ovadil tožilca
Sicer pa je prepričan, da ničnost takih pogodb po zakonodaji nikoli ne zastara, zato bi hipotetično še danes lahko to nekdo uveljavil. Kot je dejal, to lahko stori tožilstvo, namesto da nepopolno in pomanjkljivo piše zahteve za preiskavo. Matoz glede na obrazložitev sodišča pričakuje, da bo sodnica preiskavo zoper Kanglerja ustavila. Napovedal je še, da bo kazensko ovadil pristojnega tožilca, ki je podal zahtevo za preiskavo, ni pa uveljavljal tožbe za ničnost sklenjenih pogodb.

Na tožilstvu so odločitev izvenrazpravnega senata potrdili, vodja okrožnega tožilstva v Mariboru Drago Šketa pa je dejal, da bo pristojni tožilec v nadaljevanju postopal v zvezi z napotili v sklepu in dopolnil zahtevo za opravo preiskave. O dopolnitvi pa bo ponovno odločala preiskovalna sodnica in nato zunajrazpravni senat. Tako o zadevi ni meritorno odločeno, je poudaril. Napovedi kazenske ovadbe zoper tožilca pa Šketa ni želel komentirati.

Odvetnik mariborskega župana Franca Kanglerja je še povedal, da ne ve, kaj bi tožilstvo lahko dopolnilo v zahtevi, glede na to, da je na devetih straneh odločbe senata jasno razloženo, da v nobenem od očitkov ni utemeljenega suma, s tem pa tudi ne kaznivega dejanja. Zato je prepričan, da sodnica v ponovljenem postopku odločanja o preiskavi te ne bo odobrila in jo bo zavrgla.

Kanglerja morda ne bodo preiskovali