Na okrožnemu sodišču so ugotovili, da je kazenski pregon absolutno zastaral že 5. maja 2012, torej v času odločanja o zahtevi za varstvo zakonitosti na vrhovnem sodišču, zaradi česar je kazenski postopek ustavilo. Foto: MMC RTV SLO
Na okrožnemu sodišču so ugotovili, da je kazenski pregon absolutno zastaral že 5. maja 2012, torej v času odločanja o zahtevi za varstvo zakonitosti na vrhovnem sodišču, zaradi česar je kazenski postopek ustavilo. Foto: MMC RTV SLO

Po poročanju Dela je Zmago Jelinčič maja 2006 v oddaji Plemeniti komentar dejal, da Levašiču "ne bi dal čuvati treh ovac, ker bi se bal, da bo dve izgubil" in da ne ve, "kako je ta človek naredil pravno fakulteto, ampak kot kaže, lahko danes pravno fakulteto naredi vsakdo, potem pa se zaposli na sodišču ali tožilstvu in je tam zabetoniran do smrti in nihče ga ne more premakniti, lahko dela še take neumnosti".

Levašič ga je zaradi teh besed tožil, senat ljubljanskega okrožnega sodišča pa ga je zaradi razžalitve obsodil na 3.060 evrov denarne kazni. Jelinčič se je pritožil na ljubljansko višje sodišče, kjer so pritožbo zavrnili in potrdili prvostopenjsko sodbo.

Jelinčič se s tem ni sprijaznil in je na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti. Tam so mu pojasnili, da kaznivosti žaljivega izražanja ni mogoče izključiti s sklicevanjem na svobodo izražanja, kadar takšne izjave temeljijo na neresničnih dejstvih, njegovo zahtevo za varstvo zakonitosti pa zavrnili.

Jelinčič je nato vložil pritožbo še na ustavno sodišče, kjer so ugotovili, da so bile njegove izjave "sestavni del obsežnejše kritike, niso pa pomenile napada na pravosodni sistem in tožilstvo kot celoto." Dodali so še, "da sta ne glede na to Jelinčičevi izjavi presegli mejo spoštljive komunikacije in pomenili žaljivo kritiko tožilca".

Ustavni sodniki so bili mnenja, da je bila obsodba okrožnih, višjih in vrhovnih sodnikov oprta na presojo, ki ne upošteva ustavnih meril varstva svobode izražanja, s čimer so Jelinčiču kršili ustavno pravico, ki zagotavlja svobodo izražanja misli in govora ter javnega nastopanja. Letos maja so tako razveljavili sodbe okrožnega, višjega in vrhovnega sodišča, zadevo pa v ponovno odločanje vrnili ljubljanskemu okrožnemu sodišču.

Na okrožnem sodišču so ugotovili, da je kazenski pregon absolutno zastaral že 5. maja 2012, torej v času odločanja o zahtevi za varstvo zakonitosti na vrhovnem sodišču, zaradi česar je kazenski postopek ustavilo.