Boruta Brezovarja sumijo več dejanj koruptivnega ravnanja. Foto: MMC RTV SLO
Boruta Brezovarja sumijo več dejanj koruptivnega ravnanja. Foto: MMC RTV SLO
Ovadba nekdanjega glavnega inšpektorja Brezovarja

Imena ovadenega na protikorupcijski komisiji sicer niso želeli razkriti, saj so povedali le, da so vložili kazensko ovadbo zoper osebo, ki je zaposlena na inšpektoratu za delo, piše Dnevnik. Identiteto ovadenega so za časopis razkrili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, kjer so zadevo prejeli v vednost.

Vlada je Brezovarja razrešila že aprila na predlog ministrstva. To je postopek proti Brezovarju začelo na pobudo komisije za preprečevanje korupcije, ki je prejela več prijav suma korupcije. Brezovar naj bi dlje časa v velikem obsegu odplačno in nejavno sodeloval z različnimi podjetji, ki so pod nadzorom delovne inšpekcije., Brezovar je očitke zavrnil.

Služil tudi "postrani"
Kot je znano, protikorupcijska komisija Brezovarju med drugim očita, da kot vodja inšpektorata ni ukrepal v primeru šikaniranja delavcev (zlasti v primeru družbe Vegrad), korupcije in delovanja v navzkrižju interesov. Dnevnik piše, da je Borut Brezovar pred časom sam priznal, da je na leto z "dodatnim delom" zaslužil še okoli 20 tisoč evrov bruto, saj je preko avtorskih pogodb delal tudi kot svetovalec, čeprav zakon o javnih uslužbencih določa, da uradniki na položaju predstojnika nekega organa ne smejo opravljati pridobitne dejavnosti.

Kot delovni inšpektor pa naj bi Brezovar med drugim opustil obravnavo primera suma trpinčenja in nezakonite odpovedi delovnega razmerja javnemu uslužbencu in "spregledal" Vegradove prekrške, med katerimi so neprijavljeni delavci, neplačevanje prispevkov delavcem ipd., kar pomeni da delovna inšpekcija ob tako pogostih kršitvah ni ravnala v skladu z 21. členom Zakona o inšpekciji in delodajalcu prepovedala opravljanje dejavnosti oziroma zadevo izročila pristojnemu organu.

Ovadba nekdanjega glavnega inšpektorja Brezovarja