Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je poudarila, da v preiskavo ne posega. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je poudarila, da v preiskavo ne posega. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared

Policija je že večkrat javno izpostavila, da vse tovrstne večje preiskave izvaja v sodelovanju z državnim tožilstvom in da ima za posamezna preiskovalna dejanja potrebne sodne odredbe. Tako je tudi v tem primeru.

Katarina Kresal

Predvolilna kampanja za jesenske lokalne voltve se je s stani boljševikov že začela.

Boris Popovič
Stavba občine Koper
Iz občinske stavbe so preiskovalci odnesli več dokumentov. Foto: MMC RTV SLO
Računsko sodišče
Posle koprske občine je pod drobnogledom imelo tudi že Računsko sodišče. Foto: MMC RTV SLO
Ovadbe na Obali

Preiskava v prostorih občine Koper se je po 10 urah le končala. Popovič pravi, da gre za akcijo boljševikov oz. LDS-ov poskus diskreditacije pred lokalnimi volitvami. Kresalova vse očitke zanika.

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so na koprski občini od zjutraj preiskovali sum zlorabe uradnega položaja pri poslih z zemljišči. Opravili so hišne preiskave v Kopru, Novi Gorici in Ljubljani, govorili pa so tudi s koprskim županom Borisom Popovičem, ki je dejal, da ga je obiskala "politična policija gospe Kresalove" oz. da za vsem skupaj stoji stranka ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal LDS. Do oktobrskih lokalnih volitev pričakuje še več podobnih akcij - poskusov diskreditacije.

Kresal: Popovičeve besede predvidljiva obramba
Kresalova se je na obtožbe že odzvala. Po njenih besedah so županove izjave predvidljive in jih osebe, ki se znajdejo v policijskih postopkih - še posebej politiki -, pogosto uporabljajo kot svojo obrambo. Poudaril je, da policija preiskave vodi samostojno in neodvisno, ona pa da v operativno delo ne posega. "Policija je že večkrat javno izpostavila, da vse tovrstne večje preiskave izvaja v sodelovanju z državnim tožilstvom in da ima za posamezna preiskovalna dejanja potrebne sodne odredbe. Tako je tudi v tem primeru," je še sporočila.
Za kaj sploh gre v najnovejši policijski akciji? "Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada v sodelovanju s kriminalisti več policijskih uprav zbirajo obvestila v zvezi s sumi kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete - zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic," je povedal tiskovni predstavnik policije Drago Menegalija.

Popovič naj ne bi bil neposredno vpleten
Iz občinske stavbe so kriminalisti odnesli več dokumentov. Šlo naj bi za preiskavo kaznivih dejanj pri gradbenih poslih, pod drobnogled naj bi vzeli nekatere pretekle investicijske projekte koprske občine, Popovič pa naj ne bi bil neposredno vpleten.

Županov odvetnik Franci Matoz je po koncu preiskave pojasnil, da gre pri vsem skupaj za menjalne pogodbe za nekatera občinska zemljišča; prodajo zemljišč v obrtni coni na Serminu; rušitev stavbe, v kateri je nekdaj domovala policijska uprava Koper ter dokumentacijo v zvezi s podelitvijo koncesije za gradnjo marine v Kopru, ki naj bi jo gradil Istrabenz.

Popovič: Danes bi storil enako
Koprski župan, ki je bil med trajanjem preiskave pridržan, je zavrnil, da bi bili omenjeni posli kakor koli nezakoniti. Dodal je, da se menjave zemljišč vršijo tudi v drugih občinah, pa tam ni policijskih preiskav. Vsi omenjeni posli, ki so zanimali kriminaliste, so bili po njegovih besedah za občino potrebni, da so lahko izpeljali nekatere projekte. Če bi se odločal znova, bi se odločil enako, je poudaril.

Omenjene posle je leta 2006 že obravnavala Komisija za preprečevanje korupcije, ki je svoje ugotovitve takrat predala policiji; leta 2008 pa tudi Računsko sodišče. Poleg Mestne občine Koper naj bi v poslih z zemljišči sodelovala še gradbena podjetja Primorje Ajdovščina, Grafist in IP Obala, podjetje Serming, Probanka ter Istrabenz marina. V službi občine za odnose z javnostmi sicer ne vedo, katere posle policisti pri njih preiskujejo.

Zamenjava večjih zemljišč za manjše
Kot rečeno, je te posle pod drobnogled v preteklosti že vzelo tudi Računsko sodišče. Ugotovilo je, da je občina metodo menjave zemljišča uporabila v 12 od 27 primerov, kolikor so jih pregledali. Vrednost v menjavo vključenih nepremičnin je znašala 15,7 milijona evrov, sicer pa je bila skupna vrednost vseh nepremičnin, vključenih v prodajo, 33 milijonov.

Prav tako so ugotovili, da je občina v petih primerih zamenjala večje zeljišče za manjše, kupci pa so v posameznih primerih občini doplačali od 31 do 64 odstotkov celotne vrednosti pogodbe. V dveh primerih je doplačilo, ki ga je prejela občina, presegalo 50 odstotkov pogodbene vrednosti. Kot kupec sta takrat nastopali družba Serming in Grafist iz Kopra, ki sta za 17.979 oziroma 4.626 kvadratnih metrov veliki zemljišči v Semedeli in Ankaranu doplačali 61 oziroma 64 odstotkov pogodbene vrednosti.

V letu dni zemljišča zamenjala tudi štiri lastnike
Sklenitev menjalnih pogodb, kadar denarni ekvivalent za vzpostavitev vrednostnega ravnotežja v pogodbi preseže 50 odstotkov, po mnenju Računskega sodišča ni ustrezna.

Hkrati je računsko sodišče ugotovilo še, da so v treh primerih menjav zemljišča v obdobju enega leta zamenjala štiri lastnike, pri čemer so bile v dveh primerih pozneje dosežene tudi višje cene. V enem primeru je bila dosežena 18,5 odstotka, v drugem pa 23,5 odstotka višja cena.

Policija je že večkrat javno izpostavila, da vse tovrstne večje preiskave izvaja v sodelovanju z državnim tožilstvom in da ima za posamezna preiskovalna dejanja potrebne sodne odredbe. Tako je tudi v tem primeru.

Katarina Kresal

Predvolilna kampanja za jesenske lokalne voltve se je s stani boljševikov že začela.

Boris Popovič
Ovadbe na Obali