Po smrti doječka so se oglasili zdravniki in odsvetovali vegansko prehrano pri doječih materah. Foto: BoBo
Po smrti doječka so se oglasili zdravniki in odsvetovali vegansko prehrano pri doječih materah. Foto: BoBo

Tiskovna predstavnica Policijske uprave Novo mesto Alenka Drenik je za MMC potrdila, da so kriminalisti proti staršem dojenčka, ki je umrl 8. avgusta zaradi hude pljučnice, ki ji je sledila zastrupitev krvi, vložili ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zanemarjanje otroka in surovega ravnanja.

192. člen kazenskega zakonika

Zanemarjanje otroka in surovo ravnanje

- Starši, skrbnik, rejnik ali druga oseba, ki hudo krši svoje dolžnosti do otroka, se kaznuje z zaporom do treh let.

- Starši, skrbnik, rejnik ali druga oseba, ki sili otroka k pretiranemu delu ali k delu, ki ni primerno njeni starosti, ali jo iz koristoljubnosti navaja k beračenju ali drugim dejanjem, ki so škodljiva za njen razvoj, ali z njo surovo ravna ali jo trpinči, se kaznuje z zaporom do petih let.

Za otrokovo smrt naj bi bila sicer kriva tudi huda podhranjenost, domnevno posledica dejstva, da je doječa mati uživala le vegansko hrano. 10-mesečni otrok je, kot smo že poročali, ob prihodu v novomeško bolnišnico tehtal le 3,6 kilograma. Iz Novega mesta so ga napotili v Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer je nato umrl.

Starši otroka so sicer vegani, zagovorniki naravnega načina življenja, ki zavračajo tudi zdravila. Gre za družino s šestimi otroki, ki niso ogroženi, starša pa sta visoko izobražena. Da je z najmlajšim otrokom nekaj narobe, so zdravstveni službi povedali sorodniki.

Preostali otroci naj bi zdaj jedli vse
Po poročanju 24ur.com so starši skoraj mesec dni po dojenčkovi smrti na preglede v ljubljanski klinični center pripeljali preostalih pet otrok. Takrat naj bi najmlajša otroka zadržali v bolnišnici, domnevno zaradi težav, povezanih s slabo prehrano. Neuradno naj bi se vsi otroci zdaj že prehranjevali z vso hrano, tako da tudi v šoli jedo običajno malico.