Dve podjetji naj bi več zdravnikom in vodji nabave kot protiuslugo za pridobitev in ohranitev posla dobave žilnih opornic, dali različna darila v obliki plačil stroškov potovanj, avtorskih honorarjev, donacij in gotovine. Foto: Reuters
Dve podjetji naj bi več zdravnikom in vodji nabave kot protiuslugo za pridobitev in ohranitev posla dobave žilnih opornic, dali različna darila v obliki plačil stroškov potovanj, avtorskih honorarjev, donacij in gotovine. Foto: Reuters
Hišne preiskave tudi v ljubljanskem in mariborskem UKC-ju
Hišne preiskave poslov z žilnimi opornicami

Kot so sporočili z Generalne policijske uprave, kriminalisti v hišnih preiskavah, ki sicer potekajo na 16 naslovih, iščejo dokaze za utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril. Po doslej zbranih ugotovitvah znaša premoženjska korist, ki so si jo osumljeni pridobili, okoli 100.000 evrov, a to še ni dokončni znesek.

Ena od osumljenih oseb je v imenu dveh gospodarskih družb, obeh s sedežem v Ljubljani, ki sta v obdobju od 2008 do 2016 dobavljali medicinski material trem bolnišnicam, več zdravnikom in enemu vodji nabave kot protiuslugo za pridobitev in ohranitev posla dobave žilnih opornic, dala različna nedovoljena darila v obliki plačil stroškov potovanj, avtorskih honorarjev, donacij in gotovine.

Pri izvajanju današnjih aktivnosti je sodelovalo 41 preiskovalcev NPU in 16 kriminalistov iz sektorjev kriminalističnih policij policijskih uprav Maribor in Celje. Predkazenski postopek sicer usmerja Specializirano državno tožilstvo, za obravnavana kazniva dejanja pa je predpisana zaporna kazen od treh mesecev do petih let, so še dodali na policiji.

Iz mariborskega kliničnega centra so sporočili, da preiskava poteka zoper štiri zaposlene na oddelku za kardiologijo in angiologijo. "Več podatkov zaradi same preiskave ne moremo posredovati," so še sporočili iz UKC-ja Maribor.

Po neuradnih podatkih TV Slovenija so v mariborski bolnišnici kriminalisti pod lupo vzeli Deana Perso ter zdravnike kardiologe Damjana Vokača, Igorja Balevskega in Vojka Kaniča. Vsi so podpisani pod pismo, GRF- v katerem zahtevajo sporne in drage titanove žilne opornice, ki da so nezamenljive. Brez njih bi po njihovih trditvah bolniki umirali.

Sporne nabave medicinskih pripomočkih je raziskovala tudi skupina preiskovalnih novinarjev RTV-ja Ekstravizor. Več o njihovem delu si lahko preberete tukaj.


Preiskave tudi v Ljubljani in Celju

Hišne preiskave sicer potekajo tudi v UKC Ljubljana in celjski splošni bolnišnici, kar so potrdili v obeh zdravstvenih ustanovah. Ob štirih osebah v Mariboru naj bi preiskava potekala tudi zoper enega od zaposlenih v Splošni bolnišnici Celje ter zoper enega nekdanjega in enega še vedno zaposlenega v UKC Ljubljana. Kot so poročali v Odmevih, naj bi v celjski bolnišnici preiskovali zdravnika kardiologa Dragana Kovačiča.

Komisija DZ je na začetku tega leta ugotovila sum, da naj bi prihajalo med dobavitelji žilnih opornic v Sloveniji do kartelnih dogovarjanj in da naj bi odgovorni v UKC-ju Ljubljana in UKC-ju Maribor v letih od 2007 do 2016 omogočali določenim dobaviteljem prevladujoč položaj na trgu pri prodaji žilnih opornic.

Sedem podjetij na seznamu sumljivih poslov
Po poročanju nekaterih medijev so se preiskovalci NPU in kriminalisti danes oglasili tudi pri Mirku Gašpariću, ki je skupaj s svojo ženo Irmo Košutar Gašparić lastnik podjetij Animus in Vasc Med. Na seznamu dobaviteljev medicinskega materiala oz. žilnih opornic, za katere je preiskovalna komisija pristojnim organom predlagala, naj raziščejo morebitne sume kaznivih dejanj odgovornih in nekdanjih odgovornih oseb, pa se je znašlo sedem podjetij: Mark Medical, Animus, Vasc Med, Bormia, Salus, Kastor M. D. in KB 1909.

Pred izbruhom afere leta 2013 je imel Mark Medical več kot 70-odstotni delež na slovenskem trgu žilnih opornic. Dobavljal je opornice proizvajalca Abbot. Po javnem razpisu v letu 2014, s katerim je UKC Ljubljana uspel občutno znižati cene opornic, se je Mark Medical umaknil iz kliničnega centra, enako je storil tudi Animus. Na slovenski trg je takrat vstopil poljski dobavitelj Logis Med, ki je Abbotove opornice ponudil po polovični ceni.

Hišne preiskave tudi v ljubljanskem in mariborskem UKC-ju
Hišne preiskave poslov z žilnimi opornicami