Rotnik je zaradi preiskave ves dan nedosegljiv. Foto: MMC RTV SLO
Rotnik je zaradi preiskave ves dan nedosegljiv. Foto: MMC RTV SLO
Preiskave na domu zaradi gradnje šestega bloka Teša so potekale že ob tem času lani. Foto: BoBo
Kriminalisti preiskujejo Rotnika in Pušnika

Kot so sporočili s Policijske uprave Celje, kriminalisti zaradi sumov storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete opravljajo več hišnih preiskav na območju policijskih uprav Celje, Ljubljana in Murska Sobota. Šlo naj bi za nadaljevanje preiskave, ki so jo s hišnimi preiskavami začeli pred skoraj letom dni.

Prostost so odvzeli dvema osebama, in sicer nekdanjemu direktorju Teša Rotniku in 45-letnemu moškemu z območja Ljubljane. Po podatkih TV Slovenija naj bi šlo za Bogdana Pušnika iz borznoposredniške hiše Medvešek Pušnik, ki so ga že izpustili.

Uradne informacije o preiskavi so zelo skope. Rotnika od danes sumijo tudi ponarejanja in uničenja listin, je poročala dopisnica TV Slovenija Duška Lah.

Preiskave že pred letom dni
Preiskovalci NPU-ja so že junija lani opravili tri hišne preiskave v povezavi z gradnjo Teša 6. Iskali so predvsem dokaze za utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Kriminalisti so že takrat obiskali Rotnika, saj so ga sumili, da je podpisal škodljivo pogodbo z dobaviteljem opreme Alstomom.

Kriminalisti so takrat zasegli dokumentacijo, ki se nanaša na izbiro Alstoma za dobavitelja tehnološke opreme za Teš 6. Rotnik je sicer zatrjeval, da pri projektu ni bilo nobenih nepravilnosti, dokler ga je vodila njegova ekipa.

Preiskovalci so bili lanskega junija tudi na domu nekdanjega vodje projekta Teš 6 Bojana Brešarja in na domu Petra Kotarja iz podjetja CEE, ki naj bi imelo ključno vlogo pri izbiri francoskega Alstoma. Kot so tedaj sporočili s policije, so sumili, da sta dve odgovorni osebi iz gospodarske družbe z območja Šoštanja v sodelovanju z več drugimi osebami osumljeni storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic.

Policija navaja, da je odgovorna oseba naročnika od leta 2006 do 2008 na sporen način sprejela več poslovnih odločitev in v sredini leta 2008 z dobaviteljem iz Francije sklenila pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme v skupni vrednosti več kot 650 milijonov evrov.

Spomnimo, Rotnika je na položaju zamenjal Simon Tot. Ta je 17. januarja letos odstopil s položaja, nadzorni svet Teša pa je za vršilca dolžnosti imenoval Franca Rosca. Nadzorniki Teša so nato 10. aprila med štirimi kandidati za položaj prvega moža termoelektrarne izbrali Petra Dermola.

Kriminalisti preiskujejo Rotnika in Pušnika