Cena šestega bloka je s 600 milijonov evrov poskočila že na 1,4 milijarde evrov. Foto: BoBo
Cena šestega bloka je s 600 milijonov evrov poskočila že na 1,4 milijarde evrov. Foto: BoBo

Po informacijah spletnega portala Finance.si se cena Teša 6 zvišuje predvsem zaradi penalov, ki jih je Tešu zaradi zamud zaračunal francoski dobavitelj opreme Alstom. K temu je treba prišteti še stroške financiranja premostitvenih posojil, s katerimi sta Teš in njegov lastnik HSE uravnavala likvidnost in plačevala račune.
Pod vprašajem naj bi bila tudi cena montaže, ki naj bi se že dvignila, a še vedno ni dokončna. V HSE-ju so sicer v sredo zatrdili, da trenutna cena projekta Teš 6 znaša 1,3 milijarde evrov, da pa sta v izdelavi nova časovnica projekta in celovito poročilo o preseku stanja na projektu, ki bo pokazalo, ali in za koliko bodo stroški narasli. Več bo znano prihodnji teden.
Če bi se izkazalo, da se je projekt Teš 6 tudi dejansko podražil in presegel vrednost iz petega noveliranega investicijskega programa (NIP 5), ki znaša nekaj manj kot 1,303 milijarde evrov, bi to pomenilo kršitev dogovora z državo glede poroštva za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicijske banke.