Cimos je nedavno dobil državno pomoč. Foto: BoBo
Cimos je nedavno dobil državno pomoč. Foto: BoBo

Kot so pojasnili v PU-ju Koper, preiskujejo več kaznivih dejanj goljufij na škodo EU-ja in kaznivo dejanje pranja denarja. Hišne preiskave kriminalisti opravljajo na območju policijskih uprav Koper, Ljubljana, Nova Gorica, Maribor in Celje s pomočjo policistov in kriminalistov teh policijskih uprav.
V hišnih preiskavah iščejo poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem postopku, pridržali pa so pet ljudi.

Hišne preiskave so po neuradnih informacijah potekale tudi pri nekdanjem prvem možu Cimosa Francu Krašovcu in nekdanjem izvršnem direktorju Cimosa Zorku Kendi. Kriminalisti pa so se med drugim oglasili tako v prostorih Cimosa v Kopru kot tudi v Senožečah.

Preiskave povezane s centrom Sieva
Kriminalistična preiskava v Cimosu je po neuradnih informacijah povezana z razvojnim centrom Sieva. Kriminalisti preiskujejo več kaznivih dejanj goljufij na škodo EU-ja in kaznivo dejanje pranja denarja.

Julija je več medijev poročalo, da bosta morala razvojna centra Sieva in Simit zaradi nepravilnosti pri nabavi opreme, za katero jim je bilo odobrenih 36 milijonov evropskih sredstev, vrniti del denarja. Ugotovljeno je bilo, da so del denarja porabili za nakup stare opreme.

Cimos je v obeh centrih, kjer sodeluje več podjetij, petinski lastnik. Spornih pa naj bi bilo največ štiri milijone evrov, ki jih je prek njiju dobil Cimos še v času, ko ga je vodil prejšnji predsednik uprave Krašovec. Po poročanju Financ je Cimos staro opremo prikazoval kot novo, razliko pa neupravičeno obdržal in s tem zlorabil javna sredstva.

Po navedbah Večera naj bi v omenjenih centrih ugotovili nepravilnosti pri opremi v nabavni vrednosti sedmih milijonov evrov, od tega je subvencija znašala približno 3,5 milijona evrov. V Sievi naj bi tako odkrili nepravilnosti pri porabi 1,6 milijona evrov evropskega denarja, v Simitu pa za slaba dva milijona evrov.

V okviru današnjih kriminalističnih preiskav v Cimosu so kriminalisti obiskali tudi sedež in hčerinski družbi korporacije Hidria v Godoviču in Tolminu. Pri tem naj bi preiskovali izgradnjo čiste sobe v Sievi, ki se nahaja v Hidria Inštitutu za avtomobilsko industrijo v Tolminu.

"Čista soba je bila dokončana leta 2011, v njej pa razvijamo Hidriine čepne svečke s senzorjem tlaka, ki ga izvaja Sieva. Investicija Sieve v čisto sobo v Tolminu je bila sicer že pred časom tudi pod drobnogledom inšpektorja iz urada za nadzor proračuna, ki pa ni ugotovil nikakršnih nepravilnosti," so pojasnili v Hidrii.