Krkovič bo Mrlakovo, ki v zadevi nastopa kot zasebna tožilka, tožil zaradi žaljive obdolžitve. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Krkovič bo Mrlakovo, ki v zadevi nastopa kot zasebna tožilka, tožil zaradi žaljive obdolžitve. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Tone Krkovič, Zoran Dernovšek - Raketka
Ukaz sestrelitve je izvršil Zoran Dernovšek - Raketka, ki je na tokratni tiskovni konferenci povedal nekaj več o dogodku. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Krković in sestrelitev helikopterja

Kot je povedal po zaslišanju, je na sodišču odgovoril na vsa vprašanja zasebne tožilke Emilije Mrlak, "pri tem pa nisem povedal nič takega, česar ne bi že javno povedal do zdaj".
Po tistem, ko je tožilstvo zavrglo kazensko ovadbo, Krkoviča namreč kot zasebna tožilka preganja vdova pilota helikopterja JLA Tonija Mrlaka, ki ga je dal Krkovič sestreliti 27. junija 1991 nad Rožno dolino v Ljubljani.

Prepričana je, da Krkovič ne bi smel izdati ukaza, saj da je njen mož takrat že prestopil v teritorialno obrambo (TO). Očita mu tudi, da so na helikopter streljali na zahrbten način, ker so streljali od zadaj in ker helikopter ni bil oborožen.

Mrlak: Trditve sem dokazala
Po tokratnem zaslišanju je Mrlakova ocenila, da ji je na sodišču uspelo dokazati vse svoje trditve. Upa, da ji je sodišče uspelo prepričati in da se bo postopek nadaljeval s sodno preiskavo. Sicer pa si od Krkoviča ne želi nič drugega kot opravičila in tega, da se objavi resnica: "A on še vedno trdi, da se nima za kaj opravičiti."

Krkoviča so prvič zaslišali marca, po zaslišanju pa je preiskovalna sodnica ocenila, da ni razlogov za uvedbo sodne preiskave, ki jo zahteva Mrlakova. A ker je ta zahtevo za preiskavo dopolnila, je morala sodnica Krkoviča danes znova zaslišati.

Že marca je Krkovič povedal, da je sestrelitev ukazal, ker je helikopter preletel položaje specialne brigade Moris in pomembne državne objekte. Pri tem, kot je dejal, ni vedel, kdo je v njem, prav tako ne, da naj bi se pilot dogovarjal za prestop v TO.

"To bi naredil še enkrat"
Na tokratni novinarski konferenci, ki jo je sklical pred zaslišanjem, je dodatno povedal, da sestrelitev ni bila napaka, ampak njegovo zavestno dejanje: "Danes bi to naredil še enkrat, če bi bile iste okoliščine."

Po njegovem mnenju gre pri pregonu za očiten napad na osamosvojitelje, ki ima politično ozadje. Slednje je ponazoril s slikami s predstavitve knjige Skrito povelje, ki jo je napisala sestra Mrlakove, Draga Potočnjak. Predstavitve sta se namreč udeležila tudi nekdanji predsednik Milan Kučan in po njegovih besedah nekdanji drugi človek kontraobveščevalne službe JLA v Sloveniji Šefik Suljević.

Dernovšek: Čudi me, da je Mrlak letel
Novinarske konference se je udeležil tudi poročnik Zoran Dernovšek, ki je 45 minut pred sestrelitvijo helikopterja nad Rožno dolino na Igu sestrelil helikopter JLA. Kot je dejal, so morali biti o tej sestrelitvi obveščeni vsi piloti, "saj to počne vsaka vojska", zato se mu zdi čudno, da je Mrlak sploh letel.

Dernovšek je komentiral tudi očitke Mrlakove, da so na helikopter streljali na zahrbten način: "Raketa, s katero je bilo streljano, je narejena tako, da sledi toploti motorja, kar pomeni, da je primarni način streljanja z njo od zadaj."

Napoved odškodninske tožbe
Dejal je še, da so imeli v tistem času ukaz državnega vrha in načelnika TO-ja Janeza Slaparja, naj streljajo na vse helikopterje JLA, ne glede na njihov položaj, kar po njegovem mnenju "Krkoviča povsem razbremenjuje". Krkovič je tudi napovedal, da bo zoper Mrlakovo vložil odškodninsko tožbo, ker naj bi blatila njegovo dobro ime. Mrlakova pa je na to po zaslišanju odgovorila, da naj jo toži, če misli, da jo mora.




Krković in sestrelitev helikopterja