Krkovič pred eno izmed obravnav glede odškodnine zaradi Patrie. Foto: BoBo/Borut Živulović
Krkovič pred eno izmed obravnav glede odškodnine zaradi Patrie. Foto: BoBo/Borut Živulović

Predsednik SDS-a ter aktualni predsednik vlade Janez Janša, direktor Rotisa Ivan Črnkovič in Anton Krkovič so bili leta 2014 pravnomočno obsojeni v zadevi Patria, češ da so sprejeli obljubo podkupnine pri nakupu 135 oklepnikov od finskega podjetja. Ustavni sodniki so sodbo potem razveljavili, nakar do sodnega epiloga ni prišlo, saj je sodba septembra 2015 zastarala.

Krkovič toži državo za 600.000 evrov odškodnine

Vsi trije so vmes preživeli precej časa v zaporu. Črnkovič 184 dni, Krkovič 259 dni in Janša 145 dni. Vse trem zaradi neupravičenega zapora pripada odškodnina, višina te pa je (bila) jedro spora in tožb vpletenih proti državi. Črnkovič je terjal 13,5 milijona evrov, Krkovič 600.000 evrov, Janša pa 900.000 evrov. Črnkovič se je z državo pogodil oktobra 2018, dobil je 63.000 evrov odškodnine.

Zdaj se je za podobno vsoto pogodil tudi Krkovič. Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so za Dnevnik pojasnili, da odpoved pritožbi pomeni, da se obe stranki strinjata s presojo sodišča, da je tožniku zaradi neupravičene obsodbe v zadevi Patria in zaradi prestanega zapora nastala premoženjska in nepremoženjska škoda v skupni višini 60.616 evrov. Država je Krkoviču že prej plačala dobrih 35.000 evrov odškodnine, a se mu je zdela ta vsota prenizka in je vse do poravnave vztrajal pri višji odškodnini.

Odprta ostaja še odškodnina Janši

Tako zdaj od trojice, ki so bili v zaporu zaradi zadeve Patria, ki je kasneje zastarala, brez odškodnine za prestanih 145 dni v zaporu ostaja le še Janša. Na vprašanje odvetniku Franciju Matozu, ali njegov klient vztraja pri 900.000 evrih oziroma ali tudi Janša razmišlja o poravnavi, časnik ni dobil odgovora.