"Nimam nikakršnih zaslug za njuno medsebojno poslovanje," je zapisal Kučan. Foto: BoBo

Nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boška Šrota je v torek na sojenju v zadevi Istrabenz dejal, da je bil Kučan pobudnik njegovega srečanja z nekdanjim predsednikom uprave Mercatorja Zoranom Jankovićem o prodaji delnic Mercatorja.

Janković se ne spomni pobudnika
V sodni dvorani je Jankovića vprašal, ali drži, da je bil pobudnik njunega sestanka prav Kučan. Janković mu je odgovoril, da sta se res srečala, vendar pa da ne ve, na čigavo pobudo.

Pozneje je Šrot poudaril, da je sam Kučanu pred leti dejal, da "Janković ne razume vseh stvari", na podlagi Kučanove pobude pa naj bi nato prišlo do sestanka v Smrekarjevem hramu.

Za sestanek ni vedel
Kučan odgovarja: "Nimam nikakršnih zaslug ne za Jankovićevo uspešno delo v Mercatorju, ki ga država danes uvršča med srebrnino, ki jo bo zaradi krize morda treba prodati, niti za dolgove, ki si jih je nagrmadila Pivovarna Laško v času, ko jo je vodil Boško Šrot. Tudi nimam nikakršnih zaslug za njuno medsebojno poslovanje oz. neposlovanje."

Zavrnil je Šrotove navedbe, da je bil pobudnik njunega sestanka, in zatrdil, da zanj tudi ni vedel, saj meni, da naj se konkretni poslovni interesi usklajujejo neposredno, brez vmešavanja politike. "Odveč je zato tudi poskus pripisati politična ozadja dejanjem, za katera presoja odgovornost sodišče," je dodal.