Sestanek se je zgodil na Kučanovo pobudo, je zatrdil Šrot. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Sestanek se je zgodil na Kučanovo pobudo, je zatrdil Šrot. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar

Ne vem, ali je hotel imeti odškodnino za svoje duševne težave, vendar pa naju je ves čas izsiljeval, da naju bo ovadil, če ne bova kupila delnic Mercatorja.

Boško Šrot
Zoran Janković
Ljubljanski župan in nekdanji predsednik uprave Mercatorja Zoran Janković naj bi z ovadbo proti Bošku Šrotu in Igorju Bavčaru skrbel za ugled ceha direktorjev. Foto: BoBo
Boško Šrot
Šrot ni njegov prijatelj, je zatrdil Janković. Foto: BoBo
Janković priča na sojenju glede Istrabenza

Janković je v pričanju dejal, da je za sporno prodajo delnic Istrabenza izvedel leta 2008, ko je dobil anonimko o prodaji. Po pregledu dokumentov so se Jankovićevi odvetniki odločili za ovadbo nekdanjih predsednikov uprav Pivovarne Laško in Istrabenza, Boška Šrota in Igorja Bavčarja.
Na sodišču je Janković potrdil, da je ovadbo zaradi suma kaznivih dejanj podal prav on oziroma njegovi odvetniki. Ob tem je poudaril, da ovadbe ni podal zato, ker je pred leti izgubil tožbo proti Pivovarni Laško in Istrabenzu, temveč ker je po njegovem mnenju dejanje Bavčarja in Šrota "metalo slabo luč na ceh direktorjev".
V anonimki, ki jo je prejel, je bila omenjena tudi Sportina, zato je Janković leta 2008 poklical njenega lastnika Bahtijarja Bajrovića, ki mu je pojasnil podrobnosti prodaje. Bajrović mu sicer ni razlagal, na čigavo pobudo so bile sklenjene opcijske pogodbe za prodajo delnic, je dejal Janković.

Na vprašanje, ali je v ovadbo dal le dokumente, ki jih je prejel v anonimki, je Janković odvrnil, da je dal izključno tiste, ki jih je prejel, dodal pa je le tisto, kar mu je povedal Bajrović.
Janković: Šrot in Bavčar nista moja prijatelja
Ko so Jankovića ob prihodu na sodišče novinarji vprašali, ali se bo danes srečal z dolgoletnima prijateljema, je dejal, da z Bavčarjem in Šrotom nikoli ni bil, niti nikoli ne bo prijatelj.

Šrot: Janković je neprestano izsiljeval
Šrot je po tokratnem pričanju ljubljanskega župana Zorana Jankovića dejal, da je Janković njega in Bavčarja neprestano izsiljeval. Janković naj bi po Šrotovih besedah želel, da z Bavčarjem od njega kupita delnice Mercatorja po ceni 500 evrov.

Janković je namreč pred leti tožil Pivovarno Laško in Istrabenz, saj je bil prepričan, da sta skladno s septembra 2005 podpisanim dogovorom družbi dolžni nanj prenesti delnice Mercatorja, vendar pa je sodišče njegov zahtevek zavrnilo.

Šrot: Sestali smo se na Kučanovo pobudo
Šrot je zato prepričan, da je bil Janković takrat žalosten, ker je moral oditi iz Mercatorja, zato je "neprestano povzročal določene težave". Kot je na tokratni obravnavi dejal Šrot, je zato sam nekdanjemu predsedniku republike Milanu Kučanu dejal, da "Janković ne razume vseh stvari", na podlagi Kučanove pobude pa naj bi nato prišlo do sestanka vseh treh v Smrekarjevem hramu.

Šrot sicer ne ve, zakaj je Janković njega in Bavčarja ovadil zaradi domnevno sporne prodaje delnic Istrabenza. "Ne vem, ali je hotel imeti odškodnino za svoje duševne težave, vendar pa naju je ves čas izsiljeval, da naju bo ovadil, če ne bova kupila delnic Mercatorja," je poudaril.

Na vprašanje, ali je Bavčarju res omogočil, da je nezakonito pridobil 25 milijonov evrov, za kolikor naj bi bila s prodajo delnic Istrabenza oškodovana Pivovarna Laško, je Šrot dejal, da ni nikomur ničesar omogočal. "Pivovarna Laško je v tem poslu zaslužila, jaz pa niti nisem bil seznanjen s tem poslom. Zakaj pa bi jaz Bavčarju omogočil ta zaslužek," je dejal Šrot.

Krekova: NLB je imel pomisleke
Poleg Jankovića je danes na sodišču pričala tudi Metka Krek iz NLB-ja, ki je govorila o odobritvi posojila Sportini, s katerim je družba financirala nakup družbe Plinfin, ki je imela v lasti delnice Istrabenza. Glede na to, da je bila Sportinina zahteva za financiranje posla, ki ni iz njihovega osnovnega poslovanja, so imeli po njenih besedah na NLB-ju zaradi tega pomisleke pri odobritvi posojila. Vendar pa so jim posojilo odobrili, saj so v Sportini zagotovili, da gre za posel, s katerim bodo v razmeroma kratkem času ustvarili dobiček.

Teršek: Znakov oškodovanja ni bilo
Znova je bil zaslišan tudi vodja pravne službe v Pivovarni Laško Pavel Teršek, ki je ponovil, da mu je Šrot naročil, naj izpelje postopek za ustanovitev družbe Plinfin, na katero so bile kasneje prenesene energetske naložbe Pivovarne Laško. Pojasnil je, da leta 2008 nihče ni ocenjeval, da bi šlo z ustanovitvijo in prenosom naložb za sporne posle. Takrat je iz tega po njegovih besedah nastal dobiček, tega pa danes ne more trditi, ker ne pozna vsega dokaznega gradiva v spisu. "Iz listin, ki so bile takrat na razpolago, nismo dobili znakov, da je šlo za oškodovanje," je pojasnil.

Kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo delnic Istrabenza, sta poleg Šrota in Bavčarja sicer obtožena še nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski in nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski. Bavčar se tokratne obravnave sicer ni udeležil, saj je zbolel, postopek zoper njega pa je izločen.

Do očitanih kaznivih dejanj naj bi prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov, nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov sveženj Pom-Investu za 49,2 milijona evrov in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov, prav za toliko pa je bila po mnenju tožilstva s tem poslom oškodovana Pivovarna Laško.

Ne vem, ali je hotel imeti odškodnino za svoje duševne težave, vendar pa naju je ves čas izsiljeval, da naju bo ovadil, če ne bova kupila delnic Mercatorja.

Boško Šrot
Janković priča na sojenju glede Istrabenza