Slovenski roparji se vse pogosteje zatekajo k strelnemu orožju. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski roparji se vse pogosteje zatekajo k strelnemu orožju. Foto: MMC RTV SLO
vič, umor
Umor pri belem dnevu se je zgodil v lokalu na Viču. Foto: MMC RTV SLO
Specialci na položajih
Posebne enote slovenske policije so bile letos nekajkrat na delu. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Rop zlatarne v Šiški
Rop zlatarne v Šiški naj bi bil po besedah policije skrbno načrtovan. Foto: MMC RTV SLO
Pogrešana koroška deklica
Klara Kaker je pogrešana od 8. marca letos. Foto: Policija
Iztirjen vlak ob Ljubljanici
Tovorni vlak, ki se je iztiril pri Zalogu, je zgrmel v Ljubljanico. Foto: Policija
Nesreča pri Jesenicah
Pri Jesenicah sta trčila tovorni in potniški vlak. Več ljudi je bilo poškodovanih, nekaj huje. Foto: MMC RTV SLO
Patrik Vlačič
Minister za promet v odhajanju Patrick Vlačič si želi na cestah podobne varnosti, kot je v železniškem prometu, saj meni, da je varnost na železnicah v Sloveniji dobro urejena in da je železniški promet najvarnejša oblika prometa. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Sledilo jih je še več. Leto 2011 je bilo tudi leto ropov, ko so roparji pustili za seboj trupla in ugibanja o povezanosti s policijo. Letos smo imeli štiri iztirjenja vlakov, letalsko nesrečo, ugrabitve, nastavljene bombe. Se Slovenija spreminja v Divji zahod ali se zgolj kaže kriza vrednot?

Oče skozi okno vrgel otroka
Eni izmed družinskih tragedij letos smo bili priča v Ljubljani v blokovskem naselju na Zaloški cesti, ko je 42-letni oče iz devetega nadstropja vrgel 5-letno deklico. Preden je policistom uspelo vdreti v stanovanje, v katerem je bil, je skočil še sam. 42-letnik je bil mrtev na kraju, deklica pa je umrla v ljubljanskem kliničnem centru.

Že pred tragedijo je bilo znano, da so razmere v družini slabe. Dekličin oče, ki je bil zaposlen na policiji, je bil zaradi nasilja v družini obsojen na pet let zapora, zaradi vzornega vedenja so ga dva meseca pred dogodkom predčasno pogojno izpustili. Delavci na centru za socialno delo Ljubljana Moste so družino poznali, a, kot so takrat pojasnjevali, takega ravnanja niso pričakovali.

Strelski obračun na Viču
Junija letos je 38-letnik na Viču po prepiru pred ljubljanskim lokalom Skay bar na Viški cesti ustrelil 52-letnika iz Ljubljane. Storilec je po dejanju vstopil v lokal, o dogodku obvestil policijo, jo počakal in se predal.

Vzrok za strelski obračun naj bi bilo izsiljevanje. 38-letnik je na sodišču pojasnil, da si je od pokojnega 52-letnika izposodil 10.000 evrov, vrniti pa mu jih je moral 70.000, saj naj bi umorjeni vedno našel način, da ga prepriča o plačilu še višjih obresti. To naj bi umorjeni dosegel z grožnjami, tudi besedami, da se bo njemu, njegovi družini in otrokom kaj zgodilo.

Strelca je sodišče obsodilo na osem let zapora, vendar sodba še ni pravnomočna.

Številni oboroženi ropi
Leto 2011 je bilo med drugim tudi v znamenju številnih ropov. Največkrat so bile tarče roparskih pohodov pošte in zlatarne.

Med najodmevnejšimi je bil vsekakor rop pošte v Kresnicah, kjer sta dva roparja ukradla 1.600 evrov, eden izmed roparjev pa je ustrelil poštno uslužbenko, ki je zaradi strelne rane umrla.

Zgodba je dobila zanimiv preobrat po prijetju storilcev. Blaž Ereiz, ropar, ki je ustrelil 52-letno poštno uslužbenko, naj bi se med begom zatekel k svojemu nekdanjemu dekletu Maji Tanasič, kar ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi bilo dekle kriminalistka, zaposlena na policijski upravi Ljubljana, in na dan umora prav tako v Kresnicah. Čeprav ni bila v službi, naj bi si kot kriminalistka ogledala kraj kaznivega dejanja. Tanasičeva je zanikala, da je bil Ereiz v preteklosti njen partner, prav tako je zanikala, da naj bi po ropu prišel k njej, vendar so po neuradnih podatkih pri njej našli moško britvico, na kateri naj bi bile Ereizove sledi.
Tanasičeva naj bi bila suspendirana. Preiskoval pa naj bi jo celo specializirani oddelek vrhovnega državnega tožilstva, ker naj bi pregledovala in domnevno izdajala podatke kriminalistov. Nekdanja kriminalistka naj bi preverjala kar 40 zaposlenih in njihove podatke izdajala kriminalcem, kar bi lahko ogrozilo posamezne policiste in delo policije.
Ereiz in Softić sta priznala svoji dejanji in ju obžalujeta. Ereiz pri ropu v Kresnicah še posebej obžaluje smrt uslužbenke. Grozi jima kazen do deset oz. petnajst let zapora.

Rop zlatarne
Podoben zločin se je zgodil v Ljubljani v Šiški, roparja sta se zamaskirala z ruto in kapo z izrezanimi očmi ter vstopila v zlatarno. 23-letnik je pri pultu začel krasti nakit, nato pa ju je zalotil lastnik zlatarne, ki je prišel iz prostorov za prodajalno. Takrat je prišlo do streljanja. 22-letnik je zlatarja dvakrat ustrelil, streljal je tudi zlatar, a ni nikogar zadel.

Roparja sta 59-letnega zlatarja, ki je zaradi hudih poškodb umrl v bolnišnici, tudi pretepla, saj je imel zaradi udarcev poškodovano glavo.

Rop je bil po podatkih policije skrbno načrtovan, saj naj bi pri izvedbi sodelovalo šest ljudi. Peterico osumljencev za rop v Šiški so policisti prijeli že kmalu po izvedbi kaznivega dejanja in vsi pridržani naj bi dejanje priznali.

Koroška deklica: Ugrabitev ali varstvo pred spolno zlorabo?
Zgodba o koroški deklici se je začela, ko je njen oče posumil, da jo je spolno zlorabil stari oče po materini strani. Dekličinega starega očeta je zato ovadil. Po začetku preiskave o domnevni spolni zlorabi se je mati, da bi deklico izključila iz domnevno nevarnega okolja, preselila v varno hišo, saj je deklica bivala tudi z materinim očetom, ki je bil vključen v preiskavo o spolni zlorabi.

Policijska preiskava suma spolne zlorabe sicer ni ugotovila in je bil tudi že dokončno ovržen. Po zaznamkih centra za socialno delo pa je policija po pogovoru z deklico zaznala strah pred dedkom, kar naj bi na zaslišanju potrdila tudi kriminalistka, ki je vodila preiskavo suma spolne zlorabe deklice.

Sodišče je očetov predlog, naj deklico začasno predodelijo v njegovo varstvo, zavrnilo in deklico dodelilo materi. Ker oče deklice materi ni želel izročiti, jo je z očetovega doma skušala odpeljati policija. Oče je najprej ni želel izročiti, pozneje pa štiriletnice niso več našli. Deklica je pogrešana od 8. marca, mati pa je ni videla že več kot deset mesecev.

Dekličin oče je zaradi odvzema prostosti mladoletni osebi v zaporu, proti njemu se je že začela glavna obravnava.

Najvarnejša oblika prometa?
Prometne nesreče so zaznamovale tudi letošnje leto, vendar smo se zaradi trditve prometnega ministra Patricka Vlačiča, da si želi na cestah podobne varnosti, kot je v železniškem prometu, saj meni, da je varnost na železnicah v Sloveniji dobro urejena in da je železniški promet najvarnejša oblika prometa, odločili, da izpostavimo nesreče na železnicah.

20. februarja 2011 se je iztirila lokomotiva in trije vagoni. Vlak je prebil zaključek slepega tira, lokomotiva in en vagon pa sta zapeljala proti strugi Ljubljanice. Po podatkih SŽ-ja se je iztirjenje zgodilo ob premiku vagonov, naloženih s starim železom, ki so bili namenjeni v Koper iz smerne v izvozno skupino. Iz še nepojasnjenih razlogov tovorni vlak ni ustavil in je naletel na tirni zaključek slepega tira.

Nekaj dni pozneje se je tovorni vlak z dvema vagonoma iztiril med postajama Ljubljana Vižmarje in Škofja Loka. Nesreča se je zgodila zaradi tehnične napake na vagonu.

V Zidanem Mostu se je 18. aprila na uvozu pred železniško postajo iztiril zadnji vagon mednarodnega potniškega vlaka. Ob iztirjenju je bilo v vagonu šest potnikov in spremljevalec, nihče izmed njih ni bil poškodovan.
Vzrok iztirjenja je bila poškodba na dveh vagonih in železniški infrastrukturi.

26. avgusta letos se je zgodila železniška nesreča na Jesenicah, v kateri sta trčila tovorni in potniški vlak. Pri trčenju so se iztirili del potniškega vlaka, lokomotivi in vagon tovornega vlaka, v nesreči pa se je poškodovalo 34 ljudi, devet med njimi huje. Preiskava je razkrila, da je nesrečo povzročil strojevodja potniškega vlaka, ki je s postaje speljal brez dovoljenja.