Matjaž Škorjanec je obtožen, da je izdelal zlonamerno kodo B- bot za vdore v informacijski sistem. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Škorjanec je obtožen, da je izdelal zlonamerno kodo B- bot za vdore v informacijski sistem. Foto: MMC RTV SLO

Obtožnica 26-letnika iz Hotinje vasi, znanega tudi pod vzdevkom Iserdo, pravi, da je Škorjanc izdelal zlonamerno kodo BF-bot za vdor v informacijski sistem, trikrat pomagal pri napadu na informacijski sistem in sodeloval pri pranju velike vsote denarja.

Na predobravnalnem naroku je Škorjanc krivdo zanikal. Slovenskega hekerja so prijeli pred dvema letoma ob pomoči ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI). Grozi mu večletna zaporna kazen.

Obtoženi tudi nekdanja partnerica in mati obtoženega
Na zatožni klopi je tudi njegova nekdanja partnerica, 26-letna zdravnica Nuša Čoh, ki je obtožena, da je pomagala pri pranju denarja, saj je Škorjancu posodila svoj transakcijski račun. Tudi Čohova krivdo zanika. Pranja denarja je obtožena tudi Zdenka Škorjanc, mati prvoobtoženega, ki pa zaradi zdravstvenih razlogov sojenja ne spremlja.

Med soobtoženimi sta tudi Darko Goričanec in Mentor Leniqi, ki sta kaznivo dejanje napada na informacijski sistem priznala in se s tožilstvom pogodila za nižjo kazen. Goričanec je obsojen na eno leto in šest mesecev zapora, Leniqi pa na eno leto in tri mesece zapora.