Butterlfy bot okuženi računalnik
Butterlfy bot okuženi računalnik "ugrabi", največkrat ne da bi se lastnik tega sploh zavedal. Foto: EPA

Naši strokovnjaki za kibernetski kriminal so ta konec tedna vabljeni v ZDA, kjer bodo na mednarodni konferenci predstavili svoje dosežke pri tem primeru.

Pomočnik direktorja Urada kriminalistične policije Generalne policijske uprave Marjan Fank
sodišče, maribor, heker
Preiskava je vodena z Okrožnega sodišča v Mariboru, osumljencev ne bodo izročali v tujino. Foto: MMC RTV SLO

Virus je zdaj že v informacijskih bazah antivirusnih podjetij, zato svetujem, da si uporabniki računalnikov svoj protivirusni program čim prej osvežijo z novo bazo.

Vodja Centra za računalniško preiskovanje Toni Kastelic
FBI
Pri sklepnem delu preiskave so na slovenskih tleh sodelovali tudi predstavniki FBI-ja, ki so pohvalili strokovnost slovenskih organov. Foto: EPA
Sodelovanje slovenske policije in FBI-ja obrodilo sadove

Pomočnik direktorja Urada kriminalistične policije Generalne policijske uprave Marjan Fank je na današnji tiskovni konferenci dejal, da so dvema osumljencema iz okrožja mariborske policijske uprave v starosti 23 in 24 let začasno odvzeli prostost zaradi zavarovanja premoženja. Zasegli so jima 75 kosov računalniške opreme, ki bo predana v analizo računalniških forenzikov. Po zasegu so osumljenca spustili na prostost.
Osumljena sta storitve kaznivih dejanj protipravne premoženjske koristi, pranja denarja in kaznivega dejanja izdelave pripomočkov za napad na informacijski sistem. Spomnimo: v sodelovanju z ameriškim preiskovalnim uradom FBI so pred kratkim razkrili špansko mrežo Mariposa, ki se je z uporabo računalniškega virusa in približno 10 milijoni okuženih računalnikov s pridobljenimi osebnimi podatki okoriščala, program pa naj bi odkupili prav od dveh slovenskih državljanov.

Ustanovitev Centra za računalniško preiskovanje
Fank je še dejal, da so zaradi visokega porasta kibernetskega kriminala, ki naj bi letos porastel kar za 100 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, na policiji ustanovili Center za računalniško preiskovanje kibernetske kriminalitete. To področje je po Fankovem mnenju specifično in skoraj vedno zahteva mednarodno sodelovanje, osredotočeni pa bodo na primarna kazniva dejanja (vdori in napadi na informacijske sisteme, zlorabo osebnih podatkov), pa tudi na zlorabo medmrežja za otroško pornografijo, nestrpnost in goljufije.
Center se bo posebej osredotočal na računalniško forenziko, njeni izsledki in mnenja pa bodo lahko uporabljeni v kazenskih postopkih na sodišču.
Tako predstavnik slovenskih kriminalistov kot tudi ameriškega preiskovalnega urada sta pri podajanju izjav glede konkretne preiskave skopa, saj je ta še v fazi predkazenskega postopka. Je pa dejal, da je FBI zaradi videne kakovosti dela slovenskih preiskovalcev te povabil v ZDA, kjer bodo še ta konec tedna na mednarodni konferenci, kjer bodo navzoči strokovnjaki za kibernetski kriminal iz 40 držav.

Pristojno je okrožno sodišče v Mariboru
Vodja novoustanovljenega preiskovalnega centra Toni Kastelic je pojasnil, da se je akcija formalno začela aprila letos na pobudo ameriških preiskovalnih organov, neformalno pa so zadevo spremljali že od konca leta 2009. FBI je po Kasteličevih besedah ugotovil visok porast kibernetske kriminalitete in zato za sodelovanje zaprosil tudi Slovenijo in Španijo, kjer je domoval bonet Mariposa.
Predstavil je delovanje zadnjih dni: opravljenih je bilo sedem hišnih preiskav na področju policijskih uprav Maribora, Celja in Krškega. Ocenil je, da je okuženih več kot 10 milijonov računalnikov po vsem svetu, "vse sledi pa vedno vodijo v Slovenijo". Osumljeni so programe prodajali po ceni od 100 do več kot 1.000 evrov, dokupiti pa je bilo mogoče raznolike različice in module programa.

Dejal je še, da "vse sodelovanje poteka v skladu z zakonodajo" in da so predstavniki FBI-ja na slovenskih tleh "samo zaradi neposredne izmenjave informacij pri izvedbi zaključnih dejanj". Za preiskavo in osumljence na slovenskih tleh je pristojno Okrožno sodišče v Mariboru, kjer bodo ob morebitnem nadaljevanju postopka (ki je trenutno predkazenski) osumljencem tudi sodili, izročanja v tujino ne bo.

Ameriški preiskovalci pohvalili slovensko strokovnost
Na tiskovni konferenci je sodeloval tudi pravni ataše FBI-ja z veleposlaništva ZDA na Dunaju Stephen Gaudin, ki je izjavil: "Take ravni sodelovanja, profesionalizma in strokovnosti, kot sem ga videl pri tej preiskavi v Sloveniji, v svoji 19-letni karieri še nisem videl." Pojasnil je, da na ameriških tleh preiskava poteka že dve leti, ni pa želel odgovoriti na vprašanje, koliko držav pri preiskavi sodeluje.

Gaudin je dejal, da so bile okužene mnoge pomembne finančne in vladne institucije, podjetja zasebnega sektorja in ogromno osebnih računalnikov. Mariposa je z uporabo bota kradla gesla spletnih strani in finančnih ustanov, izvajala DoS napade (ogromno število računalnikov pošilja svežnje informacij na določen strežnik, ki se pod obremenitvijo sesuje), pa tudi številke kreditnih kartic ter širila dodatne viruse.

Naši strokovnjaki za kibernetski kriminal so ta konec tedna vabljeni v ZDA, kjer bodo na mednarodni konferenci predstavili svoje dosežke pri tem primeru.

Pomočnik direktorja Urada kriminalistične policije Generalne policijske uprave Marjan Fank

Virus je zdaj že v informacijskih bazah antivirusnih podjetij, zato svetujem, da si uporabniki računalnikov svoj protivirusni program čim prej osvežijo z novo bazo.

Vodja Centra za računalniško preiskovanje Toni Kastelic
Sodelovanje slovenske policije in FBI-ja obrodilo sadove