Deset fantov je bilo šele tik pred novim letom izpuščenih iz pripora. Foto: BoBo
Deset fantov je bilo šele tik pred novim letom izpuščenih iz pripora. Foto: BoBo
Protest v Mariboru
Deseterica obdolženih sodelovanja v skupini, ki je preprečila uradni osebi uradno dejanje, je bila aretirana na t. i. tretji Mariborski vstaji, ki se je sprevrgla v nasilje in vandalizem. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Pred sodnico Simono Mernik je deseterica mladeničev podrobno opisala dogajanje na tretji mariborski vstaji 3. decembra lani. Obtožnica jih bremeni suma, da so okoli 22. ure na Glavnem trgu in Starem mostu v Mariboru s skupinskim delovanjem poskušali preprečiti uradnim osebam uradno dejanje. Skupina naj bi na policiste, ki so varovali protestni shod, metala granitne kocke, lesene palice, steklenice in druge predmete ter se kljub policijskim ukazom ni želela raziti.

Pričanja štirih protestnikov
Protestniki pa pravijo drugače. 20-letnik je pričal, da se je s prijatelji vračal s protesta domov, a so jim policisti zaprli pot čez Stari most. Ko so jim policisti naposled le dovolili čez most, so tam srečali prijatelja, ki je čez ograjo v reko vrgel petardo. Takoj zatem naj bi prihiteli policisti, jih podrli na tla in aretirali. Omenjeni prijatelj je na predobravnavnem naroku sredi decembra priznal krivdo in bil obsojen na nekajmesečno pogojno zaporno kazen.

Podobno je dogajanje opisal tudi 29-letnik. "Lepo kulturno smo šli čez most mimo policistov, potem pa so nas zgrabili. Ene so izpustili, druge pa odpeljali na policijsko postajo," je povedal.

39-letni obtoženi je zatrdil, da na protestu sploh ni bil, ampak je bil v času prijetja šele na poti v mesto. "Nihče takrat, ko sem bil na mostu, ni ničesar metal. Tudi jaz nisem ničesar metal, ker sem proti nasilju," je poudaril. Kot je dejal, nikogar od obdolženih ni še nikoli prej videl.

Četrtega zaslišanega so policisti aretirali na Koroški ulici, kamor se je s prijatelji zatekel pred izgredi. Pravi, da nihče od prijateljev, s katerimi je prišel v mesto in so bili prav tako aretirani, zdaj ni v kazenskem postopku.

Pravijo, da svojih pravic niso poznali
Odvetnike obrambe so zanimale predvsem podrobnosti glede dejavnosti in premikov policistov tisti večer. Eden izmed protestnikov je na sodišču dejal, so policisti pozivali ljudi, naj se razidejo, a jim niso povedali kam. Ob aretaciji je zatrdil, da mu niso navedli razlogov za odvzem prostosti, ampak naj bi te spoznal šele v prvi pošti s sodišča. Enega izmed njegovih prijateljev naj bi policisti pretepli tako, da so mu zlomili arkado, pa tudi njega samega naj bi večkrat sunili v rebra.

Okrožni državni tožilec Tilen Ivič sicer meni, da bo zadevni sodni postopek glede na veliko število prič zelo dolg. Na sodišče naj bi bilo vabljenih več kot 50 prič, med njimi tudi policisti. Policisti so na t. i. tretji Mariborski vstaji pridržali 119 ljudi, od tega jih je bilo kazensko ovadenih 28.