Med pridržanimi nasilneži na prostestih so bili tudi štirje pripadniki Slovenske vojske. Foto: STA
Med pridržanimi nasilneži na prostestih so bili tudi štirje pripadniki Slovenske vojske. Foto: STA

Minister za obrambo Aleš Hojs je v državnem zboru potrdil, da so bili v nedavnih demonstracijah zaradi nasilja pridržani štirje pripadniki Slovenske vojske (SV), od tega trije v Mariboru in eden v Ljubljani. Po do zdaj zbranih podatkih naj bi vsi delovali samostojno in tudi niso pripadniki ekstremnih skupin, je povedal Hojs in dodal, da so proti vsem v SV uvedli disciplinske postopke.

Nihče med četverico vojakov ni bil kazensko ovaden, vsem pa so bile izrečene globe za prekrške zoper javni red in mir. Minister Hojs je razložil, da omenjeni vojaki prihajajo z različnih delov Slovenije in so pripadniki različnih enot SV. Protestov pa so se udeležili v prostem času.

Prav tako so jih preverili z vidika obveščevalno-varnostne službe in nihče med njimi ni bil zaznan kot mogoč sodelavec ekstremnih skupin. Vendar pa je bilo njihovo vedenje z vidika kodeksa SV nesprejemljivo, zato so proti vsem štirim uvedli disciplinske postopke. Če pa bodo ugotovili, da ni bila težava le v kršenju kodeksa, ampak kaj več, bodo sankcionirani, če bo treba, tudi z izgubo delovnega mesta, je še povedal minister Hojs, ki se mu sicer zdi neprimerno, da vojaki nasilno sodelujejo v protestih.

Hojs je tudi pojasnil, da je vojska policiji pri protestih pomagala tako, da je policiji posodila 80 osebnih zaščitnih kompletov.