Verižno trčenje je najhujša nesreča v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Verižno trčenje je najhujša nesreča v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Na kraju nesreče sta že v soboto umrli dve ženski, ponoči pa je za posledicami nesreče v Kliničnem centru v Ljubljani umrl še en moški. Foto: MMC RTV SLO
Tragedija na avtocesti

V trčenju 36 osebnih in dveh kombiniranih vozil je bilo skupno udeleženih 51 ljudi, od tega jih je bilo 14 lažje poškodovanih, šest pa huje. Na kraju nesreče sta že v soboto umrli 47-letna Ljubljančanka in 44-letna Logatčanka, ponoči pa je za posledicami nesreče v kliničnem centru v Ljubljani umrl še 69-letni moški iz Ljubljane. V nesreči je bilo udeleženih tudi pet tujih državljanov, in sicer štirje iz Hrvaške in eden iz Srbije, nihče od njih pa ni dobil hujših telesnih poškodb.

Reševalci so morali na kraju nesreče oživljati tri ljudi, poškodovane pa so odpeljali v ljubljanski klinični center. Čez noč je v kliničnem centru ostalo 11 ljudi. Nekaj jih je ostalo ukleščenih v vozilih in so jih morali s tehničnim posegom rešiti gasilci.

Nesreča zaradi izjemno goste megle
Nesreča se je zgodila okoli 16.30 na izvozu Grosuplje iz smeri Novega mesta proti Ljubljani, približno kilometer pred Grosupljem. Po do zdaj zbranih obvestilih in opravljenem ogledu kraja prometne nesreče kaže, da je bil vzrok zanjo najverjetneje neprilagojena hitrost vozil glede na lastnosti in stanje ceste, vremenske razmere in gostoto prometa.

Komandir Janez Gradin je za Radio Slovenija povedal, da je bila za nesrečo kriva zelo gosta megla in s tem povezana neprilagojena hitrost. Megla naj bi se pojavila nenadoma, v trenutku, videlo pa se ni ničesar.

Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil glede okoliščin prometne nesreče, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Kraj nesreče sta si med drugim ogledala tudi dežurni preiskovalni sodnik in tožilka.

Trčenje, potem ko je že nastala kolona
Po pričanju očividcev nesreče se je trk zgodil, potem ko je že nastajala kolona. Kolona vozil naj bi obstala, nato pa so začela naletavati vozila, ki so končala drugo na drugem. Eden izmed udeležencev nesreče je za TV Dnevnik v soboto povedal, da je peljal po voznem pasu in se v megli v naglici ustavil pred nastajajočo kolono. "Pol minute nič, nato pa je začelo pokati. Kar naenkrat," je povedal.

Odsek avtoceste med Višnjo Goro in Grosupljem v smeri proti Ljubljani so po nesreči zaprli, promet pa so preusmerili na vzporedne lokalne ceste. Kot je povedala tiskovna predstavnica ljubljanske policijske uprave Maja Adlešič, je bila dolenjska avtocesta pri priključku Višnja Gora zaprta vse do jutra, zdaj pa so posledice prometne nesreče odstranjene.

V UKC-ju oskrbeli 23 poškodovancev
Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so sporočili, da so oskrbeli 23 poškodovancev, od tega so jih s kraja nesreče 21 pripeljali z reševalnimi avtomobili, dva pa sta prišla sama. Izvedli so dve reanimaciji (postopek oživljanja), pri čemer ena ni bila uspešna. Pri drugi so bili zdravniki uspešnejši, a je pacient še vedno v smrtni nevarnosti in leži na oddelku za intenzivno nego in terapijo.

Kot so še navedli, je sedem pacientov v nesreči dobilo hude poškodbe. Vsi so bili operirani in ležijo na oddelku. Ambulantno so oskrbeli 14 pacientov, ki pa so vsi že zapustili bolnišnico.

Z ministrstva za notranje zadeve so že v soboto sporočili, da nas je tokratna nesreča opomnila, kako nevarne so ceste in kako hitro vzamejo dragocena življenja. Ob tem opozarjajo na dodatno pazljivost in popolno zimsko opremo, še posebej v slabih vremenskih razmerah, ki se napovedujejo. Agencija RS za okolje je namreč izdala drugo najvišjo stopnjo opozorila, saj bo v nedeljo in ponedeljek zapadlo od 20 do 40 centimetrov snega.

Tragedija na avtocesti