Morilec med lanskih strelskih pohodom. Foto: Mojca Pečnik Dessardo
Morilec med lanskih strelskih pohodom. Foto: Mojca Pečnik Dessardo
Izola
Pištola, ki jo je uporabil pri umoru, je neznanega izvora. Koprski policisti so predvidevali, da jo je najbrž kupil na črnem trgu. Foto: Policija

V prostore izolske bolnišnice je 22. avgusta lani vstopil 70-letni Darko Gregorič in po krajšem pogovoru s svojim zdravnikom Luisom Guillermom Martinezom Bustamantejem začel strelski pohod. Ubil je zdravnika in 43-letnega prometnega policista Iva Žnidarčiča, hudo je ranil tudi njegovega policijskega kolega Ljuba Krajnca. Kmalu potem je s pištolo ubitega policista pred bolnišnico storil samomor.

V stanovanju našli še 500 nabojev
Lastnik hiše v Sv. Antonu pri Kopru, v kateri je živel Gregorič, je pred tremi tedni policiste obvestil, da je na podstrešju svoje hiše našel škatlo s 503 naboji za pištolo in puško. V pritličju hiše je živel lastnik hiše z družino, v prvem nadstropju pa Gregorič, ki je imel prost dostop tudi do podstrešja, poročajo Primorske novice.

Koprski policisti so z zapisnikom o zasegu predmetov prevzeli 416 nabojev kalibra 7,65 milimetra za Gregoričevo pištolo in 87 nabojev kalibra .45 za vojaško puško thompson. Po preverjanju so policisti ugotovili, da so bili naboji Gregoričeva last. O novi najdbi so obvestili tudi koprsko tožilstvo.

Izvor pištole neznan
Policija ni nikoli ugotovila, od kod Gregoriču pištola. Ker je bil do leta 1981 tudi rezervni policist, so mnogi menili, da je pištolo preprosto zadržal, vendar so na policiji to zanikali. Prav tako nihče ni potrdil govoric, da je bil Gregorič nekoč tudi sodelavec Udbe in da je pištolo dobil iz njenih črnih fondov, piše časopis.

Gregorič poprej ropal
Ob tem povzema, da je Gregorič leta 1998 dvakrat oropal pošto v bližnjem kraju Pobegi. Po drugem ropu so ga odkrili po zaslugi očividcev. Prvič je naropal milijon tolarjev (4.172 evrov), drugič pa 300.000 tolarjev (1.251 evrov), obakrat je v uslužbenko uperil pravo pištolo, v kateri je bil tudi naboj. Za rop je odsedel štiri leta v zaporu, o pištoli, ki so mu jo takrat vzeli, pa je dejal, da jo je kupil od nekega Bosanca.

Sodnik ni dovolil preiskave stanovanja
Primorske novice še poudarjajo, da so kriminalisti nekaj dni po strelskem obračunu preiskovalnega sodnika zaprosili za dovoljenje, da bi preiskali Gregoričevo stanovanje. A ker je bil storilec kaznivih dejanj mrtev in je naša zakonodaja precej toga, jim preiskovalni sodnik tega ni dovolil. Kriminalisti tako niso mogli v stanovanje, da bi ga preiskali in morda našli orožje, za katerega so sumili, da ga je Gregorič še imel.

Zato so takrat prosili lastnika hiše, ki je sam pregledal stanovanje in v njem našel vojaško puško znamke thompson in nekaj nabojev zanjo. Puško je imel Gregorič kar na postelji, kriminalisti so takrat celo domnevali, da bi iz bolnišnice zbežal domov, se zaprl v stanovanje in ob prihodu policistov proti njim uporabil orožje ali celo razstrelivo, še navajajo Primorske novice.