Foto: BoBo
Foto: BoBo

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so izvedli preiskave stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov na območju Kranja in Ljubljane pri eni pravni in dveh fizičnih osebah, so potrdili na Generalni policijski upravi. Preiskujejo sume storitve dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic pri gospodarski dejavnosti, za kar je predpisana kazen zapora od enega do osmih let.

Predkazenski postopek je uveden zoper dve tuji fizični osebi, so dodali na policiji. Pri izvajanju hišnih preiskav sodeluje 20 kriminalistov NPU-ja, predkazenski postopek pa usmerja specializirano državno tožilstvo.

Po informacijah TV Slovenija kriminalisti preiskujejo dva Nemca, prvega direktorja po nemškem prevzemu Adrie Arna Schusterja in njegovega naslednika Holgerja Kowarscha.

Portal 24ur je že dopoldne poročal, da so preiskave povezane s propadlo letalsko družbo Adria Airwyas, kar je potrdil tudi stečajni upravitelj Janez Pustatičnik. Kot je pojasnil, preiskava poteka na sedežu družbe, več pa v tej fazi ne more komentirati.

Sumi na milijonska nakazila v davčne oaze

Vodstvo Adrie Airways je predlog za stečaj letalskega prevoznika vložilo 30. septembra lani. Celotna zgodba se je nato zapletala, predvsem ker je bilo pri nemških lastnikih veliko nejasnosti. Po poročanju 24ur obstajajo sumi za milijonska nakazila v davčne oaze, poslovanje prek Malte in kraje denarja iz trezorja, ki se je zgodila po objavi stečaja.

O tem, da policija preiskuje sume zlorabe položaja in poslovne goljufije v primeru Adrie Airways ter tatvino 5000 dolarjev iz trezorja po stečaju letalskega prevoznika, je februarja na spletni strani poročal časopis Delo.

Na vprašanje, ali preiskujejo sporna dejanja, ki bi privedla do morebitnega oškodovanja Adrie Airways, so na policiji tedaj odgovorili, da predkazenski postopek še poteka, zato več podrobnosti ne morejo posredovati.

Odškodninska odgovornost

Morebitno odškodninsko odgovornost nekdanjih direktorjev propadle družbe preiskuje tudi revizorska družba Ernst & Young, je še poročal časopis. Pri tej je namreč Pustatičnik naročil forenzični pregled preteklih poslov.

Adria Airways je v stečaju končala oktobra lani. Letalska družba, ki jo je država leta 2016 prodala neznanemu nemškemu finančnemu skladu 4K, se je že dalj časa spopadala s finančnimi težavami, te pa so se po prevzemu še poglobile, čeprav so novi lastniki napovedovali rast, več dokapitalizacij in novega strateškega partnerja.

Upniki so sicer v stečaju Adrie Airways prijavili za 150,9 milijona evrov terjatev, po trenutnih ocenah pa stečajna masa znaša 6,2 milijona evrov, od tega bo okoli tretjino namenjenih za stroške stečaja.