Protest na Trgu republike. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Protest na Trgu republike. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Kolesarji so krenili na
Kolesarji so krenili na "majhen izlet" do STA-ja, policisti pa so jih pri tem spremljali in sproti zapirali promet. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

Okoli 19. ure je v Ljubljani pred stavbo parlamenta začela krožiti množica več 100 protivladnih kolesarjev, ki se je iz minute v minuto povečevala, saj so na Trg republike počasi kapljali novi kolesarji. Kot vse petke pred današnjim so na številnih transparentih izražali zahtevo po odhodu vlade Janeza Janše. Na enem od transparentov je tako pisalo "to ni moja vlada", na drugem "vlada pada", na tretjem v anarhističnem slogu "ban government" (ukinimo oblast) itd.

Pred parlamentom so protestniki prilepili velik kolesarski plakat "živel 1. maj", ki je sestavljen iz množice majhnih simbolov protestniškega gibanja – koles. Medtem ko so mirno krožili po trgu in nabirali kondicijo, pa je odmevala protestniška pesem Bella Ciao, občasno pa je bilo iz zvočnika slišati tudi glasno rohnenje motorne žage.

Na novovznikle drogove za zastave, ki jih je postavila ljubljanska občina pred parlamentom, pa so kolesarji obesili šest velikih črk – O D S T O P. Nato so se ob glasnem zvončkljanju odpravili na "majhen izlet" po ljubljanskih ulicah, policija pa jih je spremljala in ustavljala promet ter tako poskrbela za varnost. Številni nasproti vozeči avtomobili in taksiji, pa tudi tisti, čakajoči na semaforjih, so glasno hupali v podporo kolesarjem, kdo med njimi pa je gotovo pohupal tudi, ker mu je šlo na živce čakanje kolesarske kolone, zaradi katere je obstal promet.

Na nove drogove za zastave so protestniki obesili šest črk. Foto: BoBo/Borut Živulović
Na nove drogove za zastave so protestniki obesili šest črk. Foto: BoBo/Borut Živulović
Množica kolesarjev pred stavbo STA-ja na Tivolski cesti. Z glasnim zvončkljanjem so izražali podporo. Foto: BoBo/Borut Živulović
Množica kolesarjev pred stavbo STA-ja na Tivolski cesti. Z glasnim zvončkljanjem so izražali podporo. Foto: BoBo/Borut Živulović

Kolesarji podprli STA

Kolesarji so zavili na Bleiweisovo cesto in naprej Tivolsko pred stavbo Slovenske tiskovne agencije (STA), kjer so se ustavili in izrazili svojo podporo STA-ju, ki ga že mesece finančno onemogoča Janševa vlada. Prižgali so bakle oz. "simbolni ogenj upora" in glasno zvončkljali, nato pa zavili na Slovensko cesto in nazaj na Trg republike.

Vidnejši predstavnik petkovih kolesarjev Jaša Jenull je v krajšem govoru pred poslopjem STA-ja vladi očital, da skuša utišati svobodo tiska, in poudaril, da je agencija "ena izmed simbolov svobode tiska v svobodni demokratični državi Sloveniji".

Bakle podpore pred Slovensko tiskovno agencijo (STA). Foto: BoBo/Borut Živulović
Bakle podpore pred Slovensko tiskovno agencijo (STA). Foto: BoBo/Borut Živulović

Na kresu zagoreli "poslanski stolčki"

Sorodna novica Okroglih sedem desetletij "priletnega parazita" Marka Breclja

Nastopil je čas za "protestniški kres" in protestniki so na kup sredi trga zložili t. i. poslanske stolčke iz kartona. Pristopili so policisti, a protestniki so okoli svojega kresa sklenili obroč in ga tako zaščitili. Zagorelo je, policisti pa so dogajanje zgolj opazovali. "To je grožnja, da bodo njihovi stolčki slej ali prej izginili, kot izginjajo tile iz kartona, in ko bodo izginili, bodo morali poravnati račune pred ljudstvom, sodišči in tudi policijo," je goreče stolčke komentiral Jenull. "Mučite nas že eno leto, ne nas mučiti več, odstopite zdaj," je pozval. Kolesarji namreč že več kot leto dni zahtevajo predčasne volitve.

Protestniki so se ob današnji okrogli 70-letnici kantavtorju Marku Breclju zahvalili za njegov humor, pogum in navdih ter zaigrali eno od njegovih pesmi. Nato pa je "slovenskemu pacientu" pesnik in pisatelj Boris A. Novak posvetil "umirajoči sonet" Kdo je kriv za zločin, kdo je smrtonosni fakin?.

Pred parlamentom je zagorel simbolični kres iz
Pred parlamentom je zagorel simbolični kres iz "poslanskih stolčkov". Foto: BoBo/Borut Živulović
Protestniki so, ko je policija pristopila, okoli kresa sklenili živi obroč. Zagorelo je, policisti pa niso posredovali. Foto: BoBo/Borut Živulović
Protestniki so, ko je policija pristopila, okoli kresa sklenili živi obroč. Zagorelo je, policisti pa niso posredovali. Foto: BoBo/Borut Živulović

Podpis za pitno vodo

Za konec so protestniki vzkliknili še "smrt janšizmu, svoboda vsem", nato pa je Jenull pozval še k oddaji podpisa za referendum za pitno vodo. "Vsak glas šteje, se vidimo prihodnji petek," je poudaril in pozval k ponovnemu kolesarjenju čez teden dni. Kolesarji so se nato mirno, kakršen je bil shod od začetka do konca, razšli in Trg republike se je precej hitro izpraznil.

Večina protestnikov je nosila zaščitno masko in vzdrževala medsebojno razdaljo.

"Drvimo v propad demokracije"

V Protestni ljudski skupščini so v izjavi pred protestom zapisali, da trenutna vlada ne predstavlja ideje, "ki so jo imeli naši predniki, ki so se borili za svobodo, večinski del prebivalstva pa ne želi nadaljevati v smeri, ki drvi v propad demokracije in vladavine prava". V torek je tako po njihovem mnenju ljudstvo "povsem jasno izreklo neuzaupnico vladi", zdaj pa je čas, da "to naredijo tudi vsi poslanke in poslanci, ki se še vedno krčevito oklepajo svojih stolčkov in položajev".

Po ljubljanskih ulicah so se pred velikim prazničnim protestom pojavili številni grafiti z motivom kolesarskega protestniškega gibanja. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Po ljubljanskih ulicah so se pred velikim prazničnim protestom pojavili številni grafiti z motivom kolesarskega protestniškega gibanja. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

Po njihovem mnenju demokracija, vladavina prava in svoboda medijev v Sloveniji še nikoli niso bile tako ogrožene. Tudi socialne stiske mladih še nikoli niso bile tako pereče, mednarodni ugled države pa še ni bil tako zelo okrnjen kot zdaj, dva meseca pred začetkom predsedovanja Svetu EU-ja. Menijo, da je edina dolžnost poslancev, da izstopijo iz vlade, ki drvi v propad.

"Kar se je zgodilo v torek, je jasno in glasno opozorilo, da ta vlada nima zaupanja ljudi, izrekli smo nezaupnico vladi, danes jo bomo še enkrat na kolesih po vsej Sloveniji," je pred petkovim kolesarjenjem povedal Jenull, ki običajno odigra eno vidnejših vlog na protestih. Po njegovih besedah kolesarji od poslancev, ljudi v vladi in vseh drugih, ki "grejejo stolčke", pričakujejo, da vstanejo in stopijo na stran ljudstva. "Vlada bo padla in zdaj je zadnja priložnost, da se postavijo na pravo stran zgodovine," je sklenil.

Članom SMC-ja, ki so eno leto zbirali pogum, da so izstopili iz vlade in stranke, je bilo po Jenullovih besedah ves čas jasno, kar so tudi priznali, kaj Janez Janša počne. "Spodkopava temelje slovenske demokracije, ustave, vladavine prava in samostojnega delovanja institucij v državi, to je vsem jasno," je naštel.

Protivladni protestniki znova v središču Ljubljane
Sorodna novica "Fašistična strahovlada nam spodkopava temelje svobode in demokracije. Borili se bomo."

Veliki praznični protest na dan upora

Novo združeno protestniško fronto so ustanovili v torek na dan upora proti okupatorju, ki ni bil izbran naključno, saj je šlo za izraz upora proti politiki vlade premierja Janeza Janše. "Danes je dan OF-a in moramo na glas povedati: janšizem je fašizem!" so zapisali kolesarji. Protest je bil hkrati proslava ob prazniku dneva upora proti okupatorju, nastopili so številni govorci, ki so se navezovali na upor pred 80 leti in opozarjali na nujnost upora danes, odmevale pa so partizanske pesmi.

"Leta 41 so točno vedeli, da se je treba odločiti za fašizem ali pa proti fašizmu. Zlo je spet začelo zmagovati," je v nagovoru dejala hčerka soustanovitelja osvobodilne fronte Josipa Vidmarja Živa Vidmar. Po ocenah protestne ljudske skupščine se je v torek zbralo več kot 15.000 protestnikov in protestnic, policijska ocena pa je bila precej nižja, in sicer pri okoli 10.000. Zbrali so se na Prešernovem trgu, nadaljevali pohod po mestnih ulicah in ga končali pred parlamentom s petjem slovenske himne Zdravljice.

Petkovi kolesarji s protivladnimi protestnimi akcijami vztrajajo od 24. aprila 2020, torej že več kot leto dni, pri tem pa so odločeni, da ne bodo odnehali do padca "strahovlade", kot so jo poimenovali.

Simbolni prižig kresa na Trgu republike