Ivan Radan pričakuje, da bo tožilstvo ravnalo
Ivan Radan pričakuje, da bo tožilstvo ravnalo "etično in moralno". Foto: BoBo
Sojenje se po več kot dveh letih bliža koncu. Foto: BoBo

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je na mnenje priče tožilstva Mateje Lopuh, ki je komentirala EKG-posnetke srca ob usmrtitvi prašičev, danes odzval avstrijski izvedenec Wolfgang Kröll. Ta je možnost eksperimenta ponudil, ker se ni strinjal z Lopuhovo, strokovnjakinjo za paliativno oskrbo, glede vedenja srca v primeru smrti zaradi kalija. Tožilstvo, ki Ivanu Radanu med drugim očita umore štirih bolnikov, ga namreč obtožuje tudi, da je enemu izmed bolnikov vbrizgal kalij, zaradi česar naj bi bolnik umrl.

Kröll je v skoraj enournem pričanju Lopuhovi očital, da mu poskuša pripisati napake in nepravilnosti v njegovem izvedenskem mnenju, podvomil pa je tudi o njenih strokovnih kompetencah. Ugovarjal je očitkom, da je kršil protokole pri izvedbi poskusa, saj po njegovih besedah prašičem kalija ni apliciral sam. To so po njegovih besedah počeli za to pooblaščeni znanstveniki, on je pa poskus samo posnel.

EKG-posnetek ob smrti prašiča
Na vprašanje sodnika Martina Jančarja, ali pripombe Lopuhove v kakršni koli meri vplivajo na njegove ugotovitve, je Kröll odvrnil, da ne. Na prejšnjih narokih je namreč pojasnjeval, da je EKG-posnetek ob smrti prašiča, ki mu niso dali kalija, podoben tistemu, ki je nastal ob smrti bolnika, za katerega Radana sumijo, da mu je dal kalij. Prav tako meni, da so spremembe v EKG-posnetku zaradi kalija načeloma vedno enake, ne glede na zdravstveno stanje bolnika.

Lopuhova je namreč kritična do poskusa s prašiči, saj da iz protokola in z EKG-posnetkov ni razvidno, v katerem trenutku, v katero žilo in koliko kalija je bilo vbrizganega prašičem, je po obravnavi v izjavi za medije pojasnila tožilka Katarina Bergant. Priča tožilstva ocenjuje tudi, da poskus s prašiči ni primerljiv z dejanskim stanjem bolnikov, ki naj bi jim Radan vbrizgal kalij.

Ni bilo pričakovati drugačnih stališč
Danes Lopuhova sicer ni bila zaslišana, kar je Bergantova ocenila kot "precej nenavadno". Po mnenju senata namreč ni bilo pričakovati kakršnih koli drugačnih stališč. Prav tako je bil zavrnjen predlog za ponovno zaslišanje Lopuhove. Senat je zavrnil tudi druge dokazne predloge obrambe in tožilstva. "Na tožilstvu bomo pregledali situacijo, ali je treba v čem modificirati obtožnico," je še napovedala tožilka.

Na vprašanje, ali bo tožilstvo prekvalificiralo katero kaznivo dejanje, se Bergantova ni jasno opredelila, saj je bil "šele danes zavrnjen dokazni predlog tožilstva za postavitev novega kliničnega psihologa".

Radan, ki se je po obravnavi za trenutek pomudil pred predstavniki medijev, pa pričakuje, da bo tožilstvo ravnalo "etično in moralno".