Na sodišču se nadaljuje sojenje v veliki podkupovalni aferi. Foto: Pixabay
Na sodišču se nadaljuje sojenje v veliki podkupovalni aferi. Foto: Pixabay

Pred očitki tožilstva se v tem delu sojenja branijo ortoped v novomeški bolnišnici Gregor Kavčič, vodja lekarne v Ortopedski bolnišnici Valdoltra Nataša Faganeli, nekdanja zastopnica podjetja Emporio Medical, danes pa prokuristka v družbi Advanta, Jana Šturm ter podjetje Advanta. Kot so se dogovorili na današnjem naroku, bodo zadnjo zaslišali še pred začetkom sodnih počitnic.

Tožilstvo vodji lekarne v Valdoltri očita prejemanje podkupnin

Kot je poročal časopis Večer, obtožnica Specializiranega državnega tožilstva Nataši Faganeli očita, da je kot vodja lekarne v povezavi z nabavo ortopedskega materiala prek podjetja Emporio Medical Ortopedski bolnišnici Valdoltra od predstavnic Emporia Medical Jane Šturm in direktorice Urške Jurkovič od februarja 2008 do decembra 2011 prejela okoli 66.000 evrov podkupnine v gotovini. V letu 2013 pa naj bi od Jane Šturm kot predstavnice podjetja Advanta v gotovini prejela še 22.812 evrov. Zaslišanje Urške Jurkovič načrtujejo še pred jesenjo.

Po trditvah tožilstva je ortoped Kavčič od Emporia Medical prejel 106.898 evrov v zameno za to, da je lahko novomeški bolnišnici dobavljalo kolenske endoproteze. Podjetju Advanta pa tožilstvo očita dajanje nedovoljenih daril, saj naj bi Jana Šturm Nataši Faganeli izročila podkupnino v gotovini, je še poročal Večer.

Na današnji obravnavi je zagovornik Nataše Faganeli, odvetnik Blaž Kovačič Mlinar, med drugim predlagal, naj sodišče imenuje izvedenca, ki naj pregleda po njihovem mnenju sporne dokumente iz podjetja Emporio Medical v sodnem spisu. Izvedenec naj bi potrdil njihove sume, da je bila dokumentacija naknadno sestavljena iz različnih listin in ne takrat, ko naj bi po trditvah iz obtožnice nastala. Vse to zaradi "osebne vendete s strani Urške Jurkovič, ki je Faganeli bremenila za izgubo posla v Valdoltri". Poudaril je različne barve pisal in morda tudi uporabo različnih tiskalnikov.

Novomeški kirurg naj bi denar prejemal za edukacijo drugih zdravnikov in promocijo izdelkov

Kavčičev zagovornik Boštjan Penko pa je v spis vložil dokumentacijo, s katero bi radi dokazali, da je novomeški kirurg nakazila prejemal za edukacijo drugih zdravnikov ter promocijo izdelkov, pa tudi dokumentacijo, ki bi dokazovala, da nakup najcenejših materialov v ortopediji ni smotrno. Tožilec Iztok Krumpak je poudaril, da obtožnica kirurgu nikjer ne očita, da bi pri operativnih posegih uporabljal material, ki je predrag, ali da bi moral uporabljati cenejši material. Da pa je Kavčič dokazano zahteval in prejemal denarne nagrade.

Penko je ocenil, da so očitki tožilstva zgolj na stopnji suma in da zgolj dejstvo, da je Kavčič imel tekoči račun, na katerega je prejemal nakazila od dobaviteljskega podjetja Newport Medical, še ni dovolj, da bi mu lahko dokazali očitano kaznivo dejanje. Naslednji obravnavi sta predvideni za prihodnji ponedeljek in sredo.