Na Triglavu so že sprejeli nujne ukrepe. Foto: BoBo
Na Triglavu so že sprejeli nujne ukrepe. Foto: BoBo

Interna revizija naj bi po pisanju Dnevnika obremenila zlasti sekretarja v Triglavovi službi za splošne zadeve Miho Kolenca, ki naj bi ga z območne enote Ljubljana s seboj pripeljal zdajšnji predsednik uprave Matjaž Rakovec. Poleg nakupa službenih vozil naj bi mu zaupal tudi celoten nakup telefonov z neomejenimi pooblastili.
Na Triglavu so bili s pojasnili na to temo skopi in so potrdili le, da preiskava res poteka, sprejeti pa so bili tudi nujni ukrepi. Razsežnost škode še ni znana, neuradno pa naj bi bil samo Telekom Slovenije oškodovan za pet milijonov evrov.

Prikaz nasprotnih dejstev:

Na Zavarovalnici Triglav zanikajo, da bi na veliko kupovali telefone višjega cenovnega razreda in tablične računalnike ter jih prodajali na jug. Zanikajo tudi, da bi Miha Kolenca v centralo iz območne enote Ljubljana pripeljal predsednik uprave Matjaž Rakovec. Miha Kolenc je bil namreč na centralo prerazporejen leta 2006, Matjaž Rakovec pa je predsednik uprave Zavarovalnice Triglav postal konec leta 2009. Hkrati zanikajo, da naj bi mesečno naročnino za družinske člane članov uprave Zavarovalnice Triglav plačevala zavarovalnica.


Zavarovalnica ima s Telekomom sicer sklenjeno pogodbo, na podlagi katere že vrsto let naročajo mobilne telefone in tablične računalnike. Toda na Telekomovo omrežje je bilo priključenih manj kot 30 odstotkov telefonov. Večji del naj bi medtem končal v državah nekdanje Jugoslavije. Vpleteni naj bi po informacijah časopisa celo otežili delo preiskovalcem z uničenjem poslovne dokumentacije, med drugim aneksov k pogodbam o naročniških razmerjih.
Bo afera dobila še politične razsežnosti?
A čeprav prvi sumi o goljufijah segajo že v leto 2010, so zadeve raziskali šele zdaj, štirje na Telekomu pa so že izgubili službo. Sledile naj bi tudi nove kadrovske menjave. Na Triglavu naj bi bila trenutno na udaru vodja pravne službe in oseba, ki je bila nadrejena Kolencu, z utemeljitvijo, da je odpovedal sistem nadzora nad nabavo.
Kolenc, ki je bil v resnici odgovoren za nakup spornih telefonov in naj bi velikokrat celo deloval na osnovi Rakovčevih navodil, pa naj bi za zdaj še užival njegovo zaščito. To je povzročilo tudi ostre spore znotraj uprave Triglava. Tako je le vprašanje časa, kdaj bo zadevo začel raziskovati nadzorni svet.
Nekateri izmed spornih telefonov naj bi medtem prišli celo v roke članov in svetovalcev uprave Triglava, njihovih ožjih družinskih članov ter celo nekaterih politikov in gospodarstvenikov, pri čemer naj bi mesečno naročnino plačevala kar zavarovalnica, še piše časopis.