Zaslišanji dveh prič sta bili opravljeni zunaj glavne obravnave, saj na današnji narok ni prišla tudi ena od porotnic. Foto: BoBo
Zaslišanji dveh prič sta bili opravljeni zunaj glavne obravnave, saj na današnji narok ni prišla tudi ena od porotnic. Foto: BoBo

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je nekdanji direktor Factor leasinga Boris Miklavčič odgovarjal na vprašanja o poslovanju Mercatorja in Factor leasinga s ciprsko družbo Facim, ki je sodelovala tudi pri spremembah gradbenega dovoljenja za Mercatorjev trgovski center v Nišu. Pojasnil je, da v teh poslih ni sodeloval, zato o njih ne ve veliko povedati.

Podobno je pričal tudi Stanko Glavan iz Factor leasinga, ki je bil tudi eden izmed družbenikov v ciprskem Facimu. Ta se je po njegovih besedah ukvarjal s trgovskimi posli, prek njega pa so se industrijski izdelki iz Slovenije izvažali v Evropo. Pojasnjeval je tudi posel zgraditve stanovanjskega naselja Dolsko 1, pri katerem je sodeloval Factor Leasing, del prostorov v njem pa je kupil Mercator.

Zoran Janković, nekdanji član uprave Mercatorja Stanislav Brodnjak in zastopnik ciprskega podjetja Facim Boris Milevoj so na predobravnavnih narokih zavrnili krivdo za očitana kazniva dejanja, medtem ko je bil iz postopka zaradi zdravstvenih težav izločen nekdanji podpredsednik uprave Mercatorja Mitja Marinšek.

Ovadba je temeljila na reviziji, ki jo je v Mercatorju leta 2006 opravila revizijska hiša Deloitte glede poslovanja družbe v času, ko jo je še vodil Janković. V času, ko je Janković prvič kandidiral za ljubljanskega župana, so revizorji opozorili, da je ciprsko podjetje Facim, ki ga je zastopal Milevoj, menda neupravičeno porabilo 20.000 evrov za stroške ter še 80.000 evrov za spremembo gradbenega dovoljenja.