Največ nezakonitih prehodov meje sicer dnevno zaznajo na območju Policijske uprave Novo mesto, le v torek so prijeli 48 tujcev. Foto: Reuters
Največ nezakonitih prehodov meje sicer dnevno zaznajo na območju Policijske uprave Novo mesto, le v torek so prijeli 48 tujcev. Foto: Reuters

Ministrica za notranje zadeve, ki opravlja tekoče posle, Vesna Györkös Žnidar je minuli teden opozorila na po njenem mnenju izrazito sporno delovanje nekaterih nevladnih organizacij. Tako naj bi ena izmed njih policijskim postajam napovedovala prihode skupine tujcev, skupaj z njihovimi imeni in priimki, ki bodo zaprosili za mednarodno zaščito. Ministrica sicer ni želela izpostaviti imena te nevladne organizacije, saj želi, kot je dejala, le opozoriti na škodljivost in nedopustnost takšnega ravnanja.

Obveščanje policije, kje so osebe, ki želijo v Sloveniji zaprositi za mednarodno zaščito, so nato potrdili v Pravno-informacijskem centru nevladnih organizacij (PIC). Vendar so ob tem poudarili, da je njihovo ravnanje popolnoma zakonito, poleg tega pa policiji celo delno pomagajo pri nadzoru nad nedovoljenimi migracijami. Kot so pojasnili, so tujcem na voljo s pravno pomočjo v uradnih postopkih, če nameravajo zaprositi za azil. Ob tem so poudarili, da pomagajo samo tistim, ki so na ozemlju Slovenije.

Györkös Žnidarjeva je nevladnikom očitala, da policiji najavljajo prihode tujcev, še preden ti prestopijo mejo in torej sami organizirajo nezakonit prehod meje. Iz policijske dokumentacije, ki jo je pridobil časnik Dnevnik, pa je razvidno le, da v PIC-u pomagajo zaprositi za azil tistim tujcem, ki so že prispeli v Slovenijo. Da bi PIC obveščal policijo o prihodih prosilcev za azil, še preden vstopijo v Slovenije, niso zaznali niti pri varuhu človekovih pravic, kjer preverjajo očitke o nezakonitem vračanju migrantov.

Število nezakonitih prehodov meje se sicer povečuje. Tako so policisti v prvi polovici letošnjega leta obravnavali 180 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje, lani v vsem letu pa 260. Največ nezakonitih prehodov meje dnevno ugotovijo na območju Policijske uprave Novo mesto.

Policijski varnostni pregledi
Policija sicer tujce, ki nezakonito pridejo v Slovenijo, praviloma varnostno pregleda, je razvidno iz odgovora notranjega ministrstva na poslansko vprašanje poslanca SDS-a Dejana Kaloha. Kot so pojasnili, smejo policisti opraviti varnostni pregled osebe, če je glede na okoliščine mogoče pričakovati njen napad ali samopoškodbo. "V postopkih z migranti so te okoliščine praviloma podane in takrat policisti opravijo varnostni pregled," so zapisali v odgovoru.

Prav tako policija sodeluje pri varnostnem preverjanju kandidatov za premestitev, so zatrdili. Če policija ugotovi, da obstajajo utemeljeni razlogi, da kandidat za premestitev predstavlja grožnjo za nacionalno varnost ali javni red, ga zavrne. V primeru trajne premestitve beguncev pa opravi varnostno preveritev, v katero so vključeni tudi drugi obveščevalno-varnostni subjekti, so še dodali na MNZ-ju.

Poslanca SDS-a je zanimalo tudi število kaznivih dejanj, ki so jih storili migranti, vendar policija takšne statistike ne vodi, postregli so mu le s podatki o številu kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje.