Našli so oba dela t. i. višinskega krmila, ki naj bi potrdila domneve o vzroku nesreče, ki se je zgodila 14. julija. Foto: BoBo
Našli so oba dela t. i. višinskega krmila, ki naj bi potrdila domneve o vzroku nesreče, ki se je zgodila 14. julija. Foto: BoBo

Danes je pri iskanju letalskih ostankov sodelovalo kar 120 pripadnikov civilne zaščite, gasilcev, gorskih in jamskih reševalcev. Preiskovalci so temeljito pregledali območje in našli oba dela t. i. višinskega krmila, ki naj bi potrdila domneve o vzroku nesreče.

Slovenska vojska je z brezpilotnim letalom belin že pred dvema tednoma pregledala in posnela območje, veliko kilometer in pol krat tri, je za Radio Slovenija poročala Karin Zorn. Med opazovalnim letom pogrešanega dela letala takrat niso opazili. Posnetek so temeljito pregledali, danes pa so na podlagi analiziranih podatkov teren, ki je zelo zahteven, še natančno prečesali.

Zakaj je pogrešani del repa strmoglavljenega letala tako pomemben za preiskavo letalske nesreče pri Predmeji, v kateri so umrli pilot in trije potniki, je ob iskanju z brezpilotnim letalom pojasnil glavni preiskovalec letalskih nesreč in incidentov Toni Stojčevski: "Sam postopek je pomembno izpeljati po mednarodnih standardih, ta del pa bomo lahko uporabljali tudi za analizo materialov, izključitve morebitnih vplivov, ali je šlo za konstrukcijsko napako oziroma odpad določenega dela z letala ali zaledenitev".