Branko Križanič je pogodbo podpisal s samim seboj. Foto: RTV SLO
Branko Križanič je pogodbo podpisal s samim seboj. Foto: RTV SLO

Novo vodstvo slovenskega sindikata je namreč pri reviziji poslovanja za leti 2005 in 2006 ugotovilo več nepravilnosti, ki naj bi jih zagrešila nekdanji predsednik sindikata Branko Krznarič, zdaj inšpektor za Slovenijo pri ITF-ju, ter njegov naslednik, razrešeni in kazensko ovadeni Karl Filipčič.

Manjkajo namreč računi za prilive v tujini za 40.000 dolarjev in pogodba med slovenskim in mednarodnim sindikatom o Kriznaričevi zaposlitvi, njegova službena potovanja pa naj bi bila fiktivna.

Krznarič sam sebi namenil 150.000 evrov odpravnine
Kriznarič naj bi si v pogodbo o zaposlitvi leta 1999 zapisal, da mu v primeru razrešitve z delovnega mesta inšpektorja ITF-ja pripada 48 bruto plač odpravnine, kar bi znašalo okoli 150.000 evrov, pogodbo pa je sklenil sam s sabo.

Njegov naslednik Karl Filipčič, pri katerem so kriminalisti pretekli teden izvedli hišno preiskavo, pa je osumljen zlorabe položaja in premoženjskega okoriščanja.

O vseh ugotovljenih nepravilnostih je sindikat obvestil londonsko centralo, kjer zadeve ne želijo komentirati. Razrešiti pa se mora tudi vprašanje, kdo je legitimni predsednik Sindikarta pomorščakov, saj v Londonu še vedno priznavajo le Filipčiča.