Hilda Tovšak se bo kljub prestajanju zaporne kazni lahko nemoteno udeleževala sodnih obravnav proti njej. Foto: BoBo
Hilda Tovšak se bo kljub prestajanju zaporne kazni lahko nemoteno udeleževala sodnih obravnav proti njej. Foto: BoBo

Ljubljansko okrožno sodišče je celjskim zaporom poslalo odredbo za premestitev nekdanje direktorice Vegrada Hilde Tovšak na prestajanje zaporne kazni v Zavod za prestajanje kazni zapora Ig.

Omenjena odredba za premestitev Tovšakove na Ig pa bo izvršena šele, ko bo mariborsko okrožno sodišče odpravilo pripor zaradi očitkov treh kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril v primeru delavcev na gradbišču Termoelektrarne Šoštanj.

Na okrožnem sodišču so tudi opozorili, da je izdaja sklepa o odpravi pripora nujna predpostavka, da lahko Tovšakova začne prestajati zaporno kazen po sodbi v zadevi Čista lopata. Obsojenki se po navedbah sodišča ob odpravi pripora zgolj spremeni status, saj bo dobila status zapornice. Ob tem pa bo Tovšakovi omogočena navzočnost na narokih za glavno obravnavo v zadevah, ki se bodo vodile zoper njo.

Celjsko okrožno sodišče je namreč zoper Tovšakovo za naslednji teden razpisalo dve obravnavi zaradi domnevnega oškodovanja Rimskih term.

Virant: Ljudem lahko poči film
"S prijetjem Hilde Tovšak je rana, ki je bila prizadejana pravičnosti in pravni državi, sanirana, brazgotina pa ostaja," je konec iskanja komentiral minister za notranje zadeve in javno upravo. Poudaril je, da ne gre za vprašanje, ali je kdo ravnal protizakonito, ampak je ključno vprašanje, ali je tožilstvo uporabilo vse zakonite možnosti, da tako simbolično pomembno obsojenko zadrži pod nadzorom. Če pravosodje ne bo funkcioniralo, bo ljudem v tej državi počil film, je opomnil Virant.

Veselijo se tudi tožilci
Aretacijo Tovšakove so pozdravili tudi na vrhovnem državnem tožilstvu, kjer menijo, da je dobro, da kazenski postopki v primerih gospodarskega kriminala tečejo nemoteno in da sodišča o obtožbah za dejanja, ki so za družbo med najnevarnejšimi, odločajo hitro. Prav zaradi izginotja Tovšakove je namreč generalni državni tožilec Zvonko Fišer uvedel nadzor nad odločanjem specializiranega državnega tožilstva v tem primeru.

Nejevoljni sokrajani Tovšakove
Sicer pa prebivalci Mislinje niso navdušeni nad medijskim zanimanjem, je za Radio Slovenija poročala Petra Kos. "Sprašujemo se, zakaj se nas velikokrat poziva na izjave tukaj v lokalni skupnosti? Mislim, da je za to pristojen nekdo drug. Teme pa bi morale biti povsem drugačne, kako urediti zakonodajo in postopek, da se to ne bi zgodilo," je dejal mislinjski župan Franc Šilak.

Sokrajani pa se ne morejo odločiti, na koga so bolj jezni - ali na državo in pristojne organe ali na Tovšakovo. "Neumnost je naredila, ko je izigrala sodstvo. Če nekaj velja za ene, bo moralo tudi za druge", je povedal njen sokrajan. Drugi pa so pripominjali, da se v primeru Tovšakove in njenega pobega vidi, "kako je država gnila", ali pa so opozarjali, da se vse to ne bi smelo dogajati. "Če bi bil sam v zaporu, me ne bi nikoli izpustili. Vse tajkune bi morali poloviti in Slovenija bi bila na zeleni veji," je menil Mislinjčan.