Po trditvah policistov so osumljeni med drugim preprodajali heroin. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Po trditvah policistov so osumljeni med drugim preprodajali heroin. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Razkrinkani preprodajalci mamil


Že na začetku leta so slovenski in italijanski kriminalisti ugotovili, da sta 43-letni moški in 40-letna ženska z območja novogoriške upravne enote prepovedana mamila heroin, kokain in ekstazi prodajala italijanskim državljanom, ti pa so jih prodajali naprej v Italijo, je na novinarski konferenci razkril vodja sektorja kriminalistične policije na PU-ju Nova Gorica Marino Pangos.

Omenjenima osumljencema so 15. maja odvzeli prostost, naslednji dan pa so ju s kazensko ovadbo predali preiskovalnemu sodniku pristojnega novogoriškega sodišča. Ovadili so še 41-letnika z območja novogoriške upravne enote in 70-letnika iz zgornje Vipavske doline, ki naj bi pomagala pri izvrševanju kaznivih dejanj.

Zaseženo dokazno gradivo
V okviru štirih hišnih preiskav in preiskav avtomobilov ter štirih osebnih preiskav so novogoriški kriminalisti našli in zasegli slaba dva kilograma konoplje, dobrega pol kilograma heroina in kokaina, več tablet ekstazija, več kot 1.000 tablet zdravil, 120 rastlin konoplje, pripomočke za prodajo prepovedanih mamil in denar, ki naj bi izviral iz kaznivih dejanj.

V hišnih preiskavah so odkrili tudi posebej prirejen prostor za gojenje konoplje.

Zasežena mamila naj bi bila na trgu vredna najmanj 55.000 evrov.

Osumljeni so storitve skupno 50 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi mamili. Poleg tega naj bi osumljenci prodajali tudi zdravila, ki vsebujejo aktivno snov in so zato prepovedana.

Povratnika
Zoper 43-letnega moškega in 40-letno žensko iz Goriške je preiskovalni sodnik po zaslišanju odredil pripor. Oba osumljenca so v preteklosti že obravnavali zaradi kaznivih dejanj s področja prepovedanih mamil.

Za tovrstna kazniva dejanja je zagrožena zaporna kazen od enega do desetih let zapora.

Pangos je še povedal, da so lani obravnavali 202 kaznivi dejanji s področja prepovedanih mamil in 197 prekrškov, leto poprej pa 137 kaznivih dejanj in 170 prekrškov. Letos so obravnavali že 80 kaznivih dejanj s področja prepovedanih mamil.

Razkrinkani preprodajalci mamil