V petkovem požaru v postojnskem podjetju Excelza je gorelo na 3800 kvadratnih metrih površine, zgorelo je 600 kubičnih metrov lesne mase. Foto: BoBo
V petkovem požaru v postojnskem podjetju Excelza je gorelo na 3800 kvadratnih metrih površine, zgorelo je 600 kubičnih metrov lesne mase. Foto: BoBo

Temperature, ki jim je v petkovem požaru v postojnskem podjetju Excelza kljubovalo več kot 100 gasilcev s postojnskega, ilirskobistriškega in sežanskega območja, so dosegale okrog 1000 stopinj Celzija. Vseeno so opravili izjemno delo in preprečili eksplozijo bližnjega plinohrama in širitev požara na druga podjetja v nekdanji Javorjevi industrijski coni.

Sorodna novica Industrijski požar v Postojni gasilo več kot 100 gasilcev

"Največji uspeh je, da nihče ni bil huje poškodovan. Imeli smo nekaj manjših opeklin," je za Radio Slovenija povedal vodja intervencije Mitja Šantelj. "Kar se tiče materialnega, pa je največji uspeh zagotovo obranjenje sosednjih objektov, tovarn in skladišč. Unika TTI je bila v neposredni nevarnosti in jo je že začelo pregrevati. Nekaj deset sekund in malo drugačen veter in gotovo bi katastrofo imeli tudi na tistem objektu," je dejal Šantelj. "V prvih urah smo porabili tisoč kubičnih metrov vode, ki je zaradi temperatur požara, ki so segale več kot tisoč stopinj, izparela v nekaj sekundah," je ob tem povedal regijski poveljnik civilne zaščite Sandi Curk.

Predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Simona Perčič pravi, da večje nevarnosti za ljudi k sreči ni bilo. "Danes smo sprejeli ukrep že zelo zgodaj zjutraj, da vsi vrtci v Postojni očistijo igrala s čistilnimi sredstvi in tla, kjer se igrajo otroci na betonu, igrišča naj bi bila očiščena tudi z visokotlačnimi črpalkami," je povedala Perčičeva in dodala, da bo občina prav tako očistila javna igrišča v radiju 200 metrov od požara. Poleg tega bodo pokosili tudi travo, sadje in zelenjavo pa lahko občani Postojne brez skrbi zaužijejo, vendar jo morajo pred tem oprati.

Postojna: po požaru bodo očistili tudi igrala