Tožilstvo ni predložilo dovolj dokazov. Foto: BoBo
Tožilstvo ni predložilo dovolj dokazov. Foto: BoBo
Zaradi zastrupitve na Rogli nihče obsojen

Tožilka Marinka Čakš, ki je za obtožena predlagala dve leti zapora s preizkusno dobo treh let, je napovedala pritožbo na oprostilno sodbo. Čakševa je ob izvajanju zaključnih besed spomnila, da so trije mladi umrli leta 2012 zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom. Obtoženima je očitala, da sta opustila možnost tehničnega pregleda objekta. Po njenem mnenju za peči v apartmaju ni bilo narejeno zadostno zračenje.

Meni tudi, da bi moral Plesnik, ki je lastnik apartmaja, v katerem je umrla trojica, poskrbeti za varno bivanje v apartmaju, kar je opustil, zato je po njenih besedah sokriv za nesrečo.

"Obramba meni, da ni bilo znakov kaznivega dejanja, saj očitki glede kaznivega dejanja niso bili konkretizirani. Očitano kaznivo dejanje sploh ni kaznivo dejanje," je bil prepričan Pesnikov zagovornik Damir Ivančič.

Dejal je tudi, da ni bila Plesnikova naloga, da poskrbi za čiščenje dimnika, saj pravilnik o oskrbi malih kurilnih naprav določa, da mora dimnikar pisno pozvati lastnika objekta k čiščenju dimnika, ta pa mu mora omogočiti dostop. Dimnikar Marjan Lapuh pa tega ni storil.

Sprva ovadena trojica
V apartmajski hiši so se 15. januarja 2012 zaradi povečane koncentracije ogljikovega monoksida zadušili 24-letni Dragan Žunić iz Laškega, prav toliko stara Bernarda Hiti iz Limovc pri Trojanah in njen dve leti mlajši fant Davor Grofelnik s Polzele. Koncentracija ogljikovega monoksida je bila povečana zaradi hkratnega delovanja kaminske in plinske peči.

Sprva so celjski kriminalisti vložili kazensko ovadbo zaradi povzročitve splošne nevarnosti zoper tri ljudi: ob Plesniku in Dečmanu, članu komisije za opravljanje tehničnega pregleda v apartmajih, so preiskovali še Lapuha. Ker je ovadeni dimnikar v času preiskave umrl, je tožilka očitke v tem delu umaknila.

Preiskava tragičnega dogodka je sicer trajala več kot dve leti in pol, preden je tožilstvo vložilo obtožnico. Svojci umrlih od domnevnih krivcev za tragično nesrečo terjajo odškodnino v dveh ločenih postopkih, ki že potekata na pravdnih oddelkih celjskega okrajnega in okrožnega sodišča. Od Dimnikarstva Lapuh in lastnika apartmaja Plesnika svojci terjajo več kot 30.000 evrov odškodnine.

Zaradi zastrupitve na Rogli nihče obsojen