Seja je bila sklicana kljub temu, da so sodniki vedeli, da ne bo sklepčna. Foto: BoBo
Seja je bila sklicana kljub temu, da so sodniki vedeli, da ne bo sklepčna. Foto: BoBo
Patria in Masleša: Vrhovni sodniki nesklepčni

Seja ni bila sklepčna, "saj zaradi številnih vnaprej načrtovanih odsotnosti v času sodnih počitnic ni bil dosežen potreben dvotretjinski kvorum, zato o predlagani izločitvi predsednika VSRS-ja ni bilo moč odločati", so zapisali na sodišču.
O Matozovih in Ferlinčevih predlogih za izločitev bo tako zaradi vnaprej načrtovane odsotnosti Masleše v prihodnjem tednu odločala podpredsednica sodišča, Nina Betetto, so še dodali.
Predlog za izločitev Masleše je podal zagovornik Janeza Janše Franci Matoz. Matoz je hkrati predlagal tudi izločitev sodnice poročevalke v tej zadevi, Vesne Žalik. Po drugi strani pa je tožilec Andrej Ferlinc predlagal izločitev Zobčeve in Šorlija, saj da se pod vprašaj postavlja videz nepristranskosti.
O zahtevi za izločitev predsednika vrhovnega sodišča lahko odloči le občna seja - torej vsi vrhovni sodniki. Na seji se mora zbrati vsaj dve tretjini od skupno 32 vrhovnih sodnikov, je za Radio Slovenija poročala Jolanda Lebar. Medtem zadeva Patria na vrhovnem sodišču stoji, saj dokler ne bo odločeno o izločitvi, Žalikova ne sme obravnavati zadeve.
Zahteve po izločitvi bodo zavlekle odločanje
Izmed sedmih sodnikov na kazenskem oddelku vrhovnega sodišča, ki obravnava zahtevo za varstvo zakonitosti, ker gre za kazensko zadevo, so torej podane zahteve za izločitev že štirih sodnikov. Če bodo vsi izločeni, bodo v senat, ki bo odločil v zadevi, imenovani sodniki z drugih oddelkov vrhovnega sodišča.

Masleša je sicer pred dvema dnevoma v odzivu na očitke, da v zadevi Patria zavlačuje, zapisal, da vrhovno sodišče zadevo obravnava prednostno, da pa odločanje o zadevi lahko podaljšajo zahteve za izločitev, saj - kot rečeno - je morala sodnica poročevalka spis Patria odložiti, dokler ne bo odločeno o njeni izločitvi in izločitvi Masleše.

Matoz: Nekdo namerno zavlačuje
Zagovornik Janeza Janše Franci Matoz je zaradi nesklepčnosti na občni seji vrhovnega sodišča sklical tiskovno konferenco, na kateri je izrazil presenečenje, da občna seja ni bila sklepčna in da tega ni bilo mogoče predvideti vnaprej. "Če je bilo ustavno sodišče sposobno sprejeti hitro odločitev, vrhovno sodišče pa ne, smatram, da nekdo namerno zavlačuje," je opozoril Matoz.

Patria in Masleša: Vrhovni sodniki nesklepčni