Na sodišču še vedno premlevajo, kako ukrepati v primeru Janše. Foto: BoBo
Na sodišču še vedno premlevajo, kako ukrepati v primeru Janše. Foto: BoBo
Matoz že pripravlja pritožbo za Evropsko sodišče

S sodišča so sporočili, da v tej fazi ne morejo podajati in niti ne napovedovati mogočih načinov odločitev. Dinamika posameznega postopka, vključno z morebitnimi vprašanji, ki se bodo obravnavala na sejah, je odvisna predvsem od ugotovitev in odločitev sodnika poročevalca glede vsebine zahteve, so pojasnili.

So pa z Zbora za republiko posredovali odgovor vodje kazenskega oddelka na vrhovnem sodišču Marka Šorlija na vprašanje odbora za preprečevanje zlorab v pravosodju, kakšen bo oziroma bi moral biti potek postopka v zadevi Patria.

Pred sodiščem se je tudi danes v organizaciji Odbora za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin zbrala množica podpornikov Janeza Janše in od vodstva sodišča zahtevala pospešitev postopkov ter oprostitev in izpustitev Janše iz zapora na Dobu.

Šorli jim je pojasnil, da bi odgovore na to po pravilih morala dajati predsednik sodišča in njemu podrejena služba za odnose z javnostmi, ki do zdaj z njim kot vodjo kazenskega oddelka v zadevi nista komunicirala. Ob tem je dodal, da je sodnico poročevalko že večkrat seznanil s svojim pravnim stališčem, da naj zadevo predloži v odločanje senatu, pa to odklanja z navajanjem, da gre za obsežno in kompleksno zadevo, ki jo mora preučiti.

"Ker me sprašujete, lahko povem, da bom storil vse, kar je v moji pristojnosti in moči, da bo odločanje v zadevi pošteno, tj. zakonito, pravično in v razumnem roku," je še zapisal Šorli.
Sicer pa je odbor še seznanil, da je na Slovensko sodniško društvo 9. junija poslal pismo z zahtevo, da se opredelijo do po njegovem mnenju neprimernega nastopa predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše na sodniških dneh v Olimju. Iz društva Šorli še ni izstopil, saj še čaka na odgovor. Zaradi Masleševega govora pa je iz društva po poročanju nekaterih medijev odstopila vrhovna sodnica Barbara Zobec.

Matoz že pripravlja pritožbo za Evropsko sodišče