Nezakonit posel je potekal na relaciji Španija-Slovenija. Foto: BoBo
Nezakonit posel je potekal na relaciji Španija-Slovenija. Foto: BoBo
Šest jih je priznalo, sedem jih čaka na sodbo
Sojenje preprodajalcem mamil

Okrožni sodnik Srečko Škerbec je na predobravnavnem naroku obsodil šest od sedmih obtoženih, ki jih je policija aretirala v majski obsežni policijski akciji. Eden izmed obtoženih svojega dejanja ni želel priznati, zato ga čaka sojenje. Na predobravnavni narok pa sicer še čaka šest priprtih, tudi domnevne vodje preprodajalske mreže iz Ljubljane.

Trinajsterico so aretirali maja letos, potem ko so ljubljanski, gorenjski in primorski policisti odvzeli prostost več kot 50 ljudem, domnevnim članom različnih hudodelskih združb. Pri tem so zasegli več kot 35 kilogramov različnih drog, orožje in večjo vsoto gotovine. Članom kranjske in primorske združbe pa je sodišče sodbe že izreklo.

Omenjena trinajsterica je po besedah okrožnega tožilca Boštjana Jegliča sestavljala ljubljansko preprodajalsko mrežo. Šesterico so na podlagi priznanja krivde obsodili, poleg kazni so si obsojeni v večini primerov prislužili tudi plačilo nekaj tisoč evrov kazni in odvzem prav tako nekaj tisoč evrov vredne protipravno pridobljene premoženjske koristi. Vsak pa mora poravnati tudi svoj del sodnih stroškov.

Najvišja kazen sedem let in deset mesecev zapora
Sanelu Kaziću
je tožilstvo očitalo sodelovanje v dveh hudodelskih združbah in kar 19 posameznih kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo mamil. Dvakrat je mamila prodal tudi tajnemu policijskemu sodelavcu, vpleten pa je bil tudi v prevoz droge iz Španije in Nizozemske. Kažić je bil obsojen na sedem let in deset mesecev zapora. Poravnati bo moral tudi 3.200 evrov kazni, odvzeli pa mu bodo tudi protipravno pridobljenih 4.000 evrov.

Erni Jernej Pregrad, ki je po očitkih tožilstva hranil mamila, je dobil triletno zaporno kazen. Leto in osem mesecev bo za zapahi Venes Selman, brat Anesa Selmana, znanega iz zadeve Balkanski bojevnik. Tožilstvo mu je sicer naštelo le tri manjša posamezna kazniva dejanja. Saša Stojnić, sicer povratnik, ki se je za druge člane združb okoli zanimal o cenah mamil, je dobil leto in pol zapora.

Goran in Kristina Nikolić, ki jima je decembra lani spodletel poskus prevoza petih kilogramov kokaina iz Barcelone v Slovenijo, pa sta dobila pogojno kazen dveh let s preizkusno dobo štirih let.

Edini, ki krivde ni želel priznati, je bil Gorazd Filimonović. Tožilstvo mu očita dve posamezni kaznivi dejanji preprodaje, ob tem pa podarja, da je Filimonović "specialni povratnik", torej da je bil zaradi preprodaje mamil že obsojen. Tožilec Jeglič mu je zatrdil, da "njegova ponudba" štirih let in dveh mesecev zapora velja le na tokratnem naroku, Filimonović krive ni želel priznati, zato mu bodo januarja začeli soditi.

Na predobravnavni narok pa čakajo še Nermin Ćatić, Fikret in Almir Mehmedagić, Smajil Kučević, Darko Smešnik ter Vanja Kojić, ki naj bi skupaj Ćatićem in Kučevićem vodil posle maja razbitih ljubljanskih hudodelskih združb.

Šest jih je priznalo, sedem jih čaka na sodbo
Sojenje preprodajalcem mamil