Tožilstvo je v obtožnici Julijo Adlešič, Sebastiena Abramova ter Tinko Huskić Colarič obtožilo petih kaznivih dejanj goljufije, Gorazd Colarič pa ene goljufije na račun več zavarovalnic. Grozi jim do osem let zaporne kazni.

Ljubljansko okrožno sodišče je Abramovu in Adlešičevi pripor podaljšalo za dva meseca. Foto: BoBo
Ljubljansko okrožno sodišče je Abramovu in Adlešičevi pripor podaljšalo za dva meseca. Foto: BoBo

Senat še enkrat odločal o pripornih razlogih

Višje sodišče je v drugi polovici avgusta, po vloženi pritožbi, obema potrdilo podaljšanje pripora, saj da obstaja velika verjetnost, da bi dekle na prostosti z njegovo izdatno pomočjo poskušalo še kaj podobnega. A odvetnik Adlešičeve Boris Grobelnik je vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, v kateri je izpodbijal odrejen pripor zaradi ponovitvene nevarnosti, saj je prepričan, da glede na veliko medijsko odmevnost zadeve, ki je znana vsem zavarovalnicam, vpleteni ne bi mogli več skleniti kakršnega koli posla.

Vrhovno sodišče se je z argumenti odvetnika v četrtek strinjalo, razveljavilo pravnomočni sklep o podaljšanju pripora in zadevo poslalo v vnovično odločanje okrožnim sodnikom. Tričlanski senat okrožnega sodišča se je v petek ponovno odločil za podaljšanje pripora zaradi ponovitvene nevarnosti, saj bi lahko premoženjska kazniva dejanja storila tudi na drugačen način. Kako daleč sta pripravljena iti, naj bi dokazala s tem, ko sta žrtvovala njeno roko, je po pisanju Slovenskih novic pojasnil senat prvostopenjskega sodišča.

Predobravnavni narok v najkrajših možnih rokih

Pripor lahko traja dve leti od vložitve obtožnice, na predlog tožilca pa ga na vsake dva meseca lahko podaljša sodišče. Glede na to, da gre pri tem za priporno in s tem prednostno zadevo, sodišča običajno razpišejo predobravnavni narok v najkrajših možnih rokih, pravijo na Okrožnem državnem tožilstvu.