Zakaj je napadalec z avtom zbil župana Miha Ješeta, s katerim sicer nikoli nista sodelovala, še ni znano. Foto: BoBo
Zakaj je napadalec z avtom zbil župana Miha Ješeta, s katerim sicer nikoli nista sodelovala, še ni znano. Foto: BoBo
Policija
Da je šlo za namerno trčenje, je potrdil Primož Donoša s Policijske uprave Kranj. Foto: Bor Slana/BoBo
Osumljeni napada na župana v priporu

Blaža Kujundžiča, ki naj bi namerno trčil v škofjeloškega župana, zaradi ponovitvene nevarnosti odredila pripor.
Policisti so osumljenca, ki naj bi z avtomobilom namerno zbil škofjeloškega župana Miho Ješeta in se je že v sredo zjutraj sam javil policiji, pridržali. Po zaslišanju v četrtek zvečer pred preiskovalno sodnico je bil za osumljenega odrejen pripor zaradi ponovitvene nevarnosti, a sklep še ni pravnomočen, je pojasnila predsednica kranjskega okrožnega sodišča Janja Roblek.

Okrožno državno tožilstvo je na zapisnik po zaslišanju osumljenega podalo zahtevo za odpravo preiskave, da je osumljeni storil poskus kaznivega dejanja umora po 4. točki 116. člena v povezavi s 34. členom kazenskega zakonika. Napadeni namreč ni umrl, temveč je dobil hude telesne poškodbe, so opozorili.

Zagroženih do 15 let zapora
Glede na pravno kvalifikacijo gre za poskus umora "iz morilske sle, iz koristoljubnosti, zato da bi storil ali prikril kakšno drugo kaznivo dejanje, iz brezobzirnega maščevanja ali iz kakšnih drugih nizkotnih nagibov". Zagrožena kazen za takšen umor je najmanj 15 let zapora. V primeru poskusa pa se storilec kaznuje v mejah kazni, predpisane za kaznivo dejanje, lahko pa tudi mileje, je razvidno iz kazenskega zakonika.

V SMC-ju zgroženi
Iz stranke SMC, katere član je osumljeni, so sporočili, da so ob napadu na župana Ješeta zgroženi. "Dejanje najodločneje obsojamo, saj za nobeno nasilje ne more in ne sme biti opravičila," so poudarili in dodali, da so takšna dejanja absolutno nezdružljiva s članstvom v stranki ali kakršnim koli delovanjem v politiki na lokalni ali državni ravni.

"V občinskem svetu smo se ves čas zavzemali za reševanje odprtih vprašanj, ki zadevajo življenje v naši občini, z dialogom in soočenjem argumentov in tako bomo delovali tudi naprej," so poudarili v lokalnem odboru SMC-ja, kjer so županu Ješetu prek njegovega kabineta že v sredo dopoldne zaželeli čimprejšnje okrevanje.

Znani lokalni politik, 60-letni Blaž Kujundžič, je bil član nekdanjega občinskega sveta, kandidat SDS-a za župana občine Škofja Loka, in sicer v letu 2006, pozneje tudi kandidat za poslanca Državljanske liste, zdaj pa član SMC-ja.

Osumljeni župana čakal v zasedi
Kot je neuradno izvedela TV Slovenija, je župana storilec pred stavbo Tehnika dalj časa čakal, ko se je župan Miha Ješe ob pol osmi uri zjutraj s kolesom pripeljal mimo, pa se je vanj zaletel z osebnim vozilom. "Lahko potrdimo, da ne gre za klasično prometno nesrečo, temveč za namerno trčenje," je za TV Slovenija pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Kranj Primož Donoša.

Kaj je bil motiv oziroma zakaj je z avtom zbil župana, s katerim sicer nista nikoli sodelovala, pa še ni znano. "Kriminalistična preiskava o motivih in vzrokih še poteka, tako da bo to tudi predmet podanega obvestila državnemu tožilstvu," je še pojasnil Donoša s PU-ja Kranj. Po naših informacijah gre za neprištevno dejanje občana in naj ne bi bilo povezano z delom župana.

Na občini Škofja Loka so nad dogodkom zgroženi. "Pod vodstvom Miha Ješeta smo v občini Škofja Loka naredili številne velike, odlične, infrastrukturne projekte in zato se mi zdi nepredstavljivo, da bi kdor koli storil to namerno ali da bi bilo povezano z delom župana," se je odzval podžupan Škofje Loke Tine Radinja.

Na dogodek se je odzval tudi premier Miro Cerar, ki je obsodil vsako nasilje in pozval k strpnosti in h konstruktivnemu dialogu tako s predstavniki javne in lokalne uprave kot v širši družbi na splošno.
Kot so pojasnili na škofjeloški občini, Ješe danes in predvidoma tudi prek konca tedna še ostaja v bolnišnici. Imel naj bi zlom ključnice, ki glede na pravno kvalifikacijo spada med težke poškodbe.

Osumljeni napada na župana v priporu