Mariborska občina je podelila Ludviku Toplaku 57.000 evrov za ustanovitev akademije. Foto: BoBo
Mariborska občina je podelila Ludviku Toplaku 57.000 evrov za ustanovitev akademije. Foto: BoBo

Direktor mestne uprave mariborske občine (MOM) Marko Žula je povedal, da so med ovadenimi njegova predhodnica v času prejšnjega župana Franca Kanglerja Milica Simonič Steiner, ustanovitelj akademije Ludvik Toplak in njegov takratni sodelavec Jože Glogovšek, trenutno predsednik nadzornega odbora Mestne občine Maribor.

Prejšnja mestna oblast, ki jo je vodil nekdanji župan Franc Kangler, je namreč brez objave razpisa podelila sredstva Toplakovi akademiji.

O tem, zakaj med ovadenimi ni Kanglerja, je Žula pojasnil, da je ta res podpisal pogodbo, a da po njihovih ugotovitvah pri postopku ni sodeloval. "Sicer pa je zdaj na policiji, da pripravi kazensko ovadbo, ali bodo sami zadevo širili, pa ne morem napovedovati," je dejal Žula.

Trojica ovadenih za zdaj o vsem skupaj ni obveščena. Simonič Steinerjeva je povedala le, da na očitke težko odgovarja, saj sploh še ni bila na razgovoru na policiji. Ob tem pa je poudarila, da v postopku ni bilo nobenih nepravilnosti oziroma nezakonitosti.

Toplak: Sredstva je odobril mestni svet
Tudi Toplak o ovadbi uradno ni obveščen, sredstva pa je po njegovih besedah odobril takratni mestni svet, ki je v skladu z razvojno vizijo občine sprejel proračun, v katerem je določil razvojna sredstva v obliki donacije za razvoj študijskih programov. Pristojne službe so sklep izvršile kot v številnih drugih primerih.

EAA je po Toplakovem pojasnilu v skladu z dogovorjenimi akti organiziral strokovne posvete, angažiral številne znanstvenike, strokovno-tehnične sodelavce, angažiral učitelje, izvedel vse administrativne in pravno-akreditacijske postopke, vključno s pravnimi storitvami, in vse to plačal v znesku, ki je večkratno presegel vse občinske donacije.

O svojem delu je EAA redno poročal organom mestne občine pisno in ustno, tudi na sejah mestnega sveta, o čemer obstajajo uradni zapisniki. Zaradi neizpolnjenih obveznosti občine, ki med drugim ni zagotovila prostorskih rešitev in se zavzela za koncesijo, je bila akademija prisiljena iskati nadomestne rešitve na svoje stroške.

Toplak je ob tem še povedal, da je mestna občina kot donator od njih dobila in očitno na njih nadaljuje edukacijsko strategijo z vizijo univerzitetnega mesta.

"Lahko sklepamo, da občina novonastale univerze še šteje med pomembne projekte, vendar trenutno iz nam neznanih razlogov favorizira projekte z drugimi partnerji, ki jim je, kot je ugotoviti iz medijev, pod posebnimi pogoji ponudila zemljišče za gradnjo univerzitetnega centra," je dejal Toplak, ki sklepa, da se ta razvoj nadaljuje na osnovi dokumentacije, ki so jo prav oni izdelali za občino.