Mariborski župan je zadovoljen s koalicijo v njihovem mestnem svetu. Foto: RTV SLO
Mariborski župan je zadovoljen s koalicijo v njihovem mestnem svetu. Foto: RTV SLO

Po mojem mnenju je šlo za politično trgovanje. To je bila njegova osebna odločitev, za katero je dobil veliko nagrado.

Franc Kangler o potezi Borisa Soviča (SD), ki je na lanskih lokalnih volitvah za župana Maribora podprl kandidata SDS-a.
Kangler je zadovoljen z načinom privatizacije NKBM-a, saj so pri tem lahko sodelovali vsi državljani. Foto: MMC RTV SLO
V Mariboru je veliko prahu dvignil odpoklic direktorja javnega komunalnega podjetja Nigrad Zlatiborja Kranjčiča. Foto: NN
Stojan Auer
Po odhodu Borisa Soviča (SD) v Izrael je glavni opozicijski nasprotnik župana Maribora Stojan Auer. Foto: RTV SLO

V Mariboru imate izrazito nepolarizirano koalicijo z SDS-om, LDS-om, SMS-om, DeSUS-om, SNS-om ter več listami. Kako se to obnese?
Ocenjujem, da koalicija deluje dobro in konstruktivno. Vedno pa lahko naše sodelovanje še okrepimo. Končno mi je uspelo, da sem po tolikih letih združil sile tako z leve kot z desne strani.

Verjamete tudi v možnost tovrstne koalicije na vladni ravni? Precej časa se je na primer ugibalo o koaliciji SD-SDS?
Verjamem v to možnost. Obstaja velika verjetnost, da takšna koalicija nastane.

Kakšna se vam je v tem kontekstu zdela odločitev Borisa Soviča (SD), da na lanskih županskih volitvah v Mariboru podpre kandidata SDS-a? Kaj je stalo za to potezo?
Po mojem mnenju je šlo za politično trgovanje. To je bila njegova osebna odločitev, za katero je dobil veliko nagrado (zdaj je veleposlanik v Izraleu, op. p.).

V opoziciji vašega mestnega sveta so le svetniki Stojana Auerja (Lista za pravičnost in razvoj) ter SD-ja. Po odhodu vašega županskega predhodnika Soviča naj bi se sodelovanje z SD-jem, kot ste dejali poleti, okrepilo. Se je res?
Komunikacija se je okrepila in je pozitivna.

V zadnjem času je bilo kar nekaj glasnih dvobojev med vami in Auerjem. Ta je na primer predlagal sklep, da naj bi mariborski mestni svet od vlade zahteval, da MOM ali bodoča štajerska prestolnica brezplačno postane lastnica 25 plus ene delnice NKBM-a ob njegovi privatizaciji, sicer grozi celo z referendumom. Tudi sami ste se, kot pravi Auer, zagreli za to idejo, a šele tik pred privatizacijo. Kaj lahko poveste o tem?
Kot Štajer'c sem vesel, da se je toliko Slovenk in Slovencev odločilo za nakup delnic NKBM. Odločitev je bila pravilna.

Avgusta ste odpoklicali direktorja javnega komunalnega podjetja Nigrad Zlatiborja Kranjčiča, kar je v javnosti dvignilo veliko prahu. Nigrad je še vedno brez direktorja, vse bolj pa se v tem smislu omenja ime poslanca Milana Petka (LDS). Zakaj ste se pravzaprav odločili za razrešitev prvega in kaj je z imenovanjem drugega?
Za razrešitev prejšnjega direktorja Zlatiborja Krajnčiča sem se odločil, ker Mestna občina Maribor, kot večinska lastnica tega javnega podjetja, ni imela več zaupanja v poslovne odločitve omenjenega direktorja. Zato da bi zaščitili naše premoženje, smo sprožili ustrezne postopke za njegovo razrešitev. Glede imenovanja novega direktorja podjetja je bil izveden razpis. Predloženi so mi bili vsi prijavljeni kandidati. Zaenkrat se še nisem odločil, da bi kateremu izmed njih podal soglasje. Milan Petek se ni prijavil na razpis.


V medijih se pojavljajo očitki, da kot župan lobirate za delovna mesta prijateljev. Ivan Hajnšek naj bi tako z vašo pomočjo postal svetovalec direktorja mariborskega zdravstvenega doma. Že prej naj bi zanj lobirali v upravi NKBM-a. Kako to komentirate?
Normalno je, da vsak politik lobira za ljudi, ki so vredni zaupanja in Ivan Hajnšek je vreden mojega zaupanja.

Mestna občina Maribor pomaga ustanavljati zasebno Evropsko univerzo v Mariboru, kar je sprožilo val kritik. Dogovor med Ludvikom Toplakom, direktorjem zasebnega zavoda Evropska administrativna akademija, ki je od MOM-a za univerzo dobil 30 tisoč evrov, in vami naj bi preiskovala tudi protikorupcijska komisija. Lahko poveste kaj več o tem?
Prvič slišim o tem, da bi to naj preiskovala protikorupcijska komisija (tako je poročal časopis Dnevnik, op. p.). Tudi ni res, da je občina sprožila val kritik v zvezi s tem. Mestni svet Mestne občine Maribor je namreč brez enega glasu proti potrdil stališča in sklepe v zvezi s poročilom, ki ga je pripravil zavod Evropska administrativna akademija v predmetni zadevi.

Drugi del intervjuja si lahko preberete jutri.

Marjetka Nared

Po mojem mnenju je šlo za politično trgovanje. To je bila njegova osebna odločitev, za katero je dobil veliko nagrado.

Franc Kangler o potezi Borisa Soviča (SD), ki je na lanskih lokalnih volitvah za župana Maribora podprl kandidata SDS-a.